• Külföld
Faktor

Akkora dolog okozott dugulást a fővárosban, hogy múzeumba is kerül belőle

A csatornában egy elképesztően nagy zsírtömböt találtak, amelyben pelenkák és fültisztító pálcikák is vannak.

Bioüzemanyagként hasznosítják újra a londoni csatornahálózatot eltorlaszoló, 250 méter hosszú zsírhegyet, amelyet a múlt hét óta próbálnak szétoszlatni a brit főváros víz- és csatornahálózatát működtető Thames Water vállalat szakemberei.

A kelet-londoni Whitechapel egyik utcája alatt felhalmozódott zsírhegyóriásból majdnem 10 ezer liter bioüzemanyagot lehet előállítani, amiből 350 emeletes buszt lehet működtetni egy napon át.

Fotó: Thames Water - Facebook

Fotó: Thames Water - Facebook

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Thames Water cég munkásai magasnyomású tömlők segítségével próbálják szétoszlatni a lefolyókba dobott nedves törlőkendők, pelenkák, a kiöntött zsír és olaj felgyülemléséből kialakult "hegyet". A zsírt és az olajat tartálykocsikba szivattyúzzák és a hulladékhasznosító telepre viszik, míg a babatörlők, pelenkák, fültisztító pálcikák és egyéb higiéniai termékek – amelyeket egyébként nem lenne szabad lehúzni a vécén –, szemétbe kerülnek.

  A 130 tonnás zsírhegynek eddig nagyjából az egyharmadát sikerült eltávolítani. A cég reményei szerint október elejére végeznek a munkálatokkal.

  "Talán egy szörnyeteg, de a whitechapeli zsírhegy is megérdemel egy második esélyt" – mondta Alex Saunders, a Thames Water munkatársa, hozzátéve, hogy ez az első alkalom, hogy a cég újrahasznosítja a csatornából eltávolított hulladékot.

  A Thames Water a múlt héten megállapodott a Londoni Múzeummal, hogy elküldi az intézménynek a zsírhegyóriás egy darabját. Sharon Ament múzeumigazgató akkor elmondta, hogy a zsírhegy beillesztése a múzeum gyűjteményébe "kérdéseket fog felvetni arról, miként is élünk manapság, és arra fogja ösztönözni a látogatókat, hogy megoldásokat keressenek a növekvő nagyvárosok problémáira" – írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16