• Külföld
Faktor

Előrelépés a thaföldi barlangnál, két gyerek már kiszabadult

Még a múlt héten barlangban rekedt egy 13 tagú focicsapat Thaiföldön, majd miután hétfőn megtalálták őket, elkezdték megtervezni, hogyan is hozhatnák őket ki a barlangból.

Fotó: Europress - AFP/Lillian Suwan Rumpha

Fotó: Europress - AFP/Lillian Suwan Rumpha

A BBC híradása szerint legalább két gyereket már sikerült kimenteni a barlangból.

Az akció veszélyességét jól jelzi, hogy egy búvár a mentés előkészületei során már meghalt. A mentőakció egyébként vasárnap vette kezdetét, de a mentés négy napig is eltarthat - írja a BBC.

A búvárok már előzetesen kifeszítettek egy kötelet a barlangrendszerben, amit a gyerekek követhetnek a rájuk váró nehéz út során. A tájékozódás ugyanis szinte lehetetlen a zavaros víz miatt.

Az ábrán jól látszik, hogy a két kilométeres út jó része még mindig víz alatt van. Habár a szivattyúzásoknak és a száraz időnek köszönhetően a vízszint jelentősen csökkent, néhol még mindig a járat tétjééig ér a víz. Ezeken a helyeken két-két búvár kíséri majd át a gyermekeket, akik egy búvár oxigénpalackjából kapják majd a levegőt.

A barlang bejáratától 700 méterre felállítottak egy orvosi bázist is. Ide érkezve megvizsgálják a gyerekeket, kapnak ellátást és ételt. Majd a hátralévő 700 méter után egyből kórházba viszik őket.

A gyerekeknek minimum három órát kell a víz alatt tölteniük. A képzett búvárok is közel öt óra alatt teszik meg az utat, azonban gyerekekkel ez az idő várhatóan nőni fog.

Kommentek:

Top 0