• Belföld
Faktor

Teljesen leállhat a Tesco, közeleg a totális sztrájk

Csütörtökön megalakult a sztrájkbizottság, és a dolgozók jelentős része csatlakozott is.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szervezésében a 216 hazai Tesco 80 százalékánál csatlakozott a sztrájkhoz az összes dolgozó, valamint a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az online szolgáltatás munkavállalói is. A dolgozók a határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést sem tartják kizártnak a Magyar Idők szerint.

A KDFSZ elnöke elmondta: a sztrájkra az alapbér emelése, a fizikai dolgozók munkakörülményeinek javítása, a dolgozókon lévő terhek csökkentése miatt van szükség. Azt kérik, hogy szeptember 1-től a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje (azaz az összes Tesco-alkalmazott összes bére, a péktől, a raktároson át a logisztikusig) érje el a 25 százalékot, illetve hogy valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal az alap létszámot, hogy biztosítani lehessen az arányos munkaterhelést, és vissza lehessen szorítani a túlóráztatást, ami a kiskereskedelmet durván sújtó munkaerőhiány miatt már általánossá vált.

Azt is kérik, hogy a munkaerőhiány miatt alkalmazott diákmunkások számát is csökkentsék és pótolják állományban lévő, megbízhatóbb munkaerővel. Követeléseikről pénteken hivatalosan is értesítették az Tescót.  

Kommentek:

Top 0