• Belföld
Faktor

Komoly lépést fontolgatnak: itt hagyhatja az országot a Tesco

Kivonulhat a Tesco Magyarországról, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, ha a helyi munkavállalók tovább sztrájkolnak. A cég ugyanis egyáltalán nem akarja tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Tesco londoni anyavállalata megelégelte a magyarországi, illetve a lengyelországi dolgozók munkalassító megmozdulásait. A multi tervei ugyanis nem teszik lehetővé, hogy több pénzt áldozzanak humánpolitikai kérdésekre. Ezért ha a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor kivonulnak az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban adják el 2018. március után – értesült a Magyar Idők a londoni központban működő menedzsment egyik, neve elhallgatását kérő tagjától.

A forrás szerint egyáltalán nem szerepel az üzleti tervben, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt. Sőt, Magyarországon már 13 üzletet be is zártak. Ráadásul a Brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségeket akarják lefaragni.

A magyarországi minimálbérek kötelező év eleji emelését elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. További pénzosztásra azonban nem lehet számítani, még úgy sem, hogy egyébként a dolgozók követelései megalapozottak.

Márpedig a munkavállalók követelései nem változnak. Hazánkban ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco megbízott vezetői és a szakszervezetek; a leginkább vitatott kérdés, a létszámhiány azonban úgy tűnik, áthidalhatatlan szakadékot képez a felek között.

A vállalat – központi utasításra – azt az álláspontot képviseli, hogy a boltjaiban elegendő kiszolgálói létszám áll a vásárlók rendelkezésére, miközben a vevők több helyütt tapasztalják a szakképzett munkaerő hiányát a forgalmasabb hipermarketekben is.

A Tesco Europa lengyelországi egységeiben sem csitul a munkavállalók tiltakozása. A Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció Solidarnosc Tesco elnevezésű tagszervezete október 17-én régiós tüntetést tart a vállalat prágai központjánál, melyre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ) is meghívták.

"Felkértek, hogy vegyünk részt a Tesco magyar, cseh, lengyel és szlovák egységeiben tömeges létszámleépítéssel járó racionalizálási szabályzat elleni megmozdulásban. Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között: az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat" – jelentette ki lapunknak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Frissítés:

A 24.hu megkérdezte a brit láncot, hogy igaz-e a hír. A Tescótól a következő választ kapták: " Tesco továbbra is elkötelezett, hosszú távú és fenntartható magyarországi  és közép-európai működés mellett".

Kommentek:

Top 0