• Pénz
Faktor

Több ezer forinttal tartozhat a Tesco, nézze meg, Önnek jár-e pénz

Kötelezettségvállalással zárult a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Budapest Bank Zrt. hitelkártyája éves kártyadíját vizsgáló versenyfelügyeleti eljárás - adta hírül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozások egyértelmű, megfelelő tájékoztatásokat tettek-e közzé a Tesco Vásárlókártya éves díjára vonatkozó, 2012. április 1-jétől induló akciójukban, amikor azt ígérték, hogy a hitelkártya éves kártyadíja nulla forint lesz – írja a hivatalra hivatkozva a Napi.hu.

Mivel a GVH fogyasztóvédelmi-versenyfelügyeleti aggályokat fogalmazott meg, a cégeknek több vállalást kellett tenniük. A cégeknek vissza kell fizetniük az éves kártyadíjat azoknak, akiknek korábban Tesco Vásárlókártyájuk volt, és akiktől egy ízben 5 100 forint éves díjat vontak le, majd az ezt követő egy éven belül megszüntették a Tesco Vásárlókártyájukat.

200-5100 forintot térítenek vissza.

200-5100 forintot térítenek vissza.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezeknél a fogyasztóknál a Tesco Clubcard pont, bankszámlás jóváírás vagy utalvány formájában visszatérítendő - kompenzációs összeg különböző, de minimum 200 forint. Az összeg attól függ, hogy a levont 5 100 forintos éves díj mekkora részét fizették vissza korábban.

  Ugyancsak visszatérítés jár azoknak az aktivált Tesco Vásárlókártyával rendelkező fogyasztóknak, akiktől egy évben belül egyszer vonták le az 5 100 forintos éves díjat és még nem szüntették meg a kártyájukat (nekik a Tesco Vásárlókártyán írják jóvá az 5 100 forint éves díjat).

  A társaságok vállalták azt is, hogy a Tesco Vásárlókártyával kapcsolatos valamennyi kereskedelmi kommunikációs eszközön az éves díjjal kapcsolatos szöveget a következőre változtatják: "A hitelkártya éves kártyadíja 5100 Ft vagy 0 Ft. Az éves kártyadíj 0 Ft, amennyiben a hitelkeret kihasználtsága eléri a 70 százalékot a vizsgálat időpontjában. A vizsgálat időpontja az aktiválástól számított 3. teljes naptári hónap utolsó napja, illetve ezután minden évben ugyanezen nap. Első vásárlási tranzakciós kártya esetén, vagyis akkor, ha a kártya igénylésével együtt Részletformáló szolgáltatás keretében a vásárló terméket vesz: az első évben minden esetben 0 Ft az éves díj, míg azt követően csak akkor 0 Ft az éves díj, amennyiben a hitelkeret kihasználtsága eléri a 70 százalékot a vizsgálat időpontjában."

  Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára is - írja a hatóság.

  Kommentek:

  Top 16