• Sport

Terrorveszély: Merkel és Vilmos herceg is meccsre megy

Ma a Dánia-Svédország és Szlovénia-Ukrajna Európa-bajnoki pótselejtezők mellett több barátságos meccset is rendeznek Európában. Angliában és Németországban is szigorítják a meccs előtti ellenőrzéseket, míg a Belgium-Spanyolország mérkőzés terrorveszély miatt elmarad.

Fotó: Europress - JUSTIN TALLIS/AFP

Fotó: Europress - JUSTIN TALLIS/AFP

Belgiumban harmadfokú terror riadó van, emiatt halasztják el  Belgium-Spanyolország barátságos meccset. A döntést éjfél után jelentette be a Belga Labdarúgó Szövetség. A biztonsági kockázatokra hivatkoztak.

Miután konzultáltunk az érintett szervezetekkel és a spanyol csapattal, úgy döntöttünk, hogy a szövetség törli a meccset.

- áll a szövetség közleményében.

A meccset egészen pontosan azért nem rendezik meg, mert a párizsi terrortámadás feltételezett kitervelője belga állampolgár, és még mindig szökésben van.. A szövetséggel késő este vette fel a kapcsolatot a belga kormány, ők javasolták nekik, hogy ne rendezzük meg a meccset. A szövetség gyakorlatilag nem mérlegelhetett:

Nagyon sajnáljuk, hogy két ilyen rendkívül motivált csapat meccsét kell ilyen későn törölnünk, megértjük a szurkolók csalódottságát. Viszont mérlegeltük a körülményeket, és nem veszélyeztethetjük egyetlen szurkoló vagy játékos biztonságát sem.

- fogalmaztak közleményükben.

Megrendezik viszont az Anglia-Franciaország és a Németország-Hollandia meccseket. A francia válogatott - ahogy mondták - már csak jelképes okokból is mindenképpen pályára akarnak lépni ma este Londonban.

Az Independent azt írja, hogy a londoni rendőrség megerősítette, hogy fegyveres rendőrök fogják biztosítani az Anglia-Franciaország meccset. A meccsre körülbelül 70 ezer szurkolót várnak, de ott lesz a lelátón Vilmos herceg is, azért hogy kifejezze együttérzését a párizsi terrortámadás miatt. A szurkolók nem csak a stadionban, hanem annak környékén, illetve a metrókon, buszokon is találkozhatnak a felfegyverzett rendőrökkel.

A Németország-Hollandia meccset is lejátsszák. Joachim Löw német kapitány sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a pénteki események után felmerült bennük, hogy nem játsszák le a mai meccset.

Azon a szörnyű és sokkoló éjszakán, amikor ott ültünk az öltözőben, elgondolkodtunk azon, hogy legyen-e meccs kedden. Végül vasárnap újra beszéltünk róla, és egyértelmű volt, hogy lesz meccs kedden. Ez egy egyértelmű állásfoglalás a szabadság és szolidaritás mellett.

- mondta.

Szóba került, hogy a meccs előtt a francia himnuszt is lejátsszák. Itt is nagy lesz a biztonsági készültség, ráadásul a meccset a helyszínen nézi meg a német kancellár, Angela Merkel is.

Top 0