• Külföld
Faktor

Terrorveszély: Brüsszel gyászol, próbál magához térni

A belga kormány által kihirdetett három napos gyász miatt a közintézmények nagy része zárva marad a következő napokban, de az iskolák kinyitottak. A repülőtér nem fogad gépeket, a vonatok azonban nem álltak le, és a buszok, villamosok, illetve a metrók egy része is jár. A rendőri készültség mindenhol jelentős, az utcákon sok a katona és a rendőr, a legtöbb működő állomásra is csak a táskák átvizsgálása után lehet bejutni.

Fotó: Europress/AFP - Aurore Belot

Fotó: Europress/AFP - Aurore Belot

Tegnap reggel – kevesebb mint egy óra eltéréssel – terroristák bombát robbantottak a brüsszeli repülőtéren és egy metrókocsin a város központjában, közel az uniós intézményekhez. A támadásoknak a legfrissebb hírek szerint 34 halálos áldozata van, és 250-en – köztük két magyar állampolgár is –  megsérültek. A támadást az Iszlám állam vállalta magára – ma reggeli hírek szerint a repülőtéren egy testvérpár robbantotta fel magát, harmadik társukat, aki valószínűleg pánikba esett és ezért nem robbantott.

Az átszállásra váró utasok számára kialakított átmeneti szállás (Fotó: Europress/AFP - Sophie Kip)

Az átszállásra váró utasok számára kialakított átmeneti szállás (Fotó: Europress/AFP - Sophie Kip)

A belga kormány három napos nemzeti gyászt hirdetett, délben egy perces csönddel emlékeznek az áldozatokra az egész országban, a legtöbb közintézmény pedig zárva tart. Az élet azonban nem állt meg teljesen Brüsszelben. A Zaventem repülőtér ugyan biztosan nem nyit ki szerdán – az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal. A metróvonalak egy részét is teljesen leállították, és vannak olyan járatok, amelyek csak bizonyos megállókban állnak meg. De a legtöbb villamos jár, legfeljebb néhány megállót hagy ki. A vasútállomások kinyitottak, a vonatok rendesen közlekednek, de csakúgy, mint az egész városban, itt is erős a rendőri jelenlét – a legtöbb állomásra csak a táskák átvizsgálása és motozás után lehet bejutni.

A csomagjaik átvizsgálására váró utasok Brüsszel főpályaudvarán (Fotó: Europress/AFP - Aurore Belot)

A csomagjaik átvizsgálására váró utasok Brüsszel főpályaudvarán (Fotó: Europress/AFP - Aurore Belot)

Az iskolák a nemzeti gyász ellenére kinyitottak, de különleges óvintézkedéseket vezettek be. Így például a gyerekek csak a szüleikkel együtt hagyhatják el az épületeket, és csak egy bejáraton keresztül lehet közlekedni. Az összes iskolai alkalmazottnak magánál kell tartania a telefonját, és minden intézményben kijelöltek egy helyet, ahová egy esetleges támadás esetén a diákok és a tanárok visszahúzódhatnak. A három legnagyobb brüsszeli egyetem közül kettőben nincs ma oktatás, az egyik kinyitotta kapuit, de a rendezvényeket nem tartják meg.

Az Európai Parlament egyik magyar munkatársa azt mondta a Faktornak, hogy tőlük ma otthoni munkavégzést kértek, Brüsszel központtól távolabbi részein pedig nyugalom van. Nagyon sokan elhagyták a várost, mások pedig csak a repülőgépük indulására várnak.

Top 0