• Külföld
Faktor

Teljes pánik, bármikor lecsaphatnak a terroristák

Rémisztő jóslattal jelentkezett az MI5 igazgatója: Andrew Parker szerint az Egyesült Királyságot nagyon rövid időn belül több véres terrortámadás is fogja érni.

Fotó: Europress / Oli Scarff - AFP

Fotó: Europress / Oli Scarff - AFP

Parker elmondta, hogy az elmúlt 34 évben nem látta annyit dolgozni a brit titkosszolgálat és terrorelhárítás embereit, mint mostanában. Négy év alatt 20 merényletet sikerült még a tervezési szakaszban leleplezniük, ebből hetet az elmúlt hét hónapban – mindegyik mögött iszlamista szélsőségesek álltak. De öt esetben nem sikerült megelőzni a merénylőket, akik összesen 36 emberrel végeztek támadásaik során.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A potenciális terroristákat egyre nehezebb kiszűrni a szakember szerint, hiába dolgozik erején felül a titkosszolgálat. Ráadásul a technológia is a radikálisokat segíti, az Iszlám Állam interneten keresztül toboroz újabb tagokat, vagy éppen a közösségi oldalakon keresztül készíti fel a fanatikusokat az európai támadások kivitelezésére. Így pedig lényegesen lerövidül a támadás első gondolata és végrehajtása közötti idő, akár pár nap alatt is lehet egy sebezhető fiatalból tömeggyilkos – még azelőtt, hogy a titkosszolgálat gyanút foghatna. Ezért Parker újfent azt kéri a közösségi oldalak üzemeltetőitől, hogy fékezzék meg a terrorizmus online terjedését, szűrjék ki a radikális tartalmakat - írja az Express.

    „A szélsőségesek minden korosztályból, nemből, családból kikerülhetnek, és egy erőszakos ideológia köti össze, vezeti őket. Lehet, hogy kést fognak vagy autóba ülnek, és úgy ölnek, de ennél alaposabb terveket is szőhetnek, interneten rendelhetnek bombaalkatrészeket, és megtanulják összeszerelni azokat. Meg kell állítani őket.”

    Parker elmondása szerint jelenleg közel 500 műveletük zajlik, 3000 embert figyelnek meg, de közel 20 ezer olyan emberről is tudomásuk van, akit közvetlenül nem monitoroznak, de tudják, hogy kapcsolatban állnak szélsőségesekkel – ilyen volt a Manchesterben 22 embert meggyilkoló Salman Abedi is.

    Kommentek:

    Top 16