• Külföld
Faktor

Terrortámadás egy luxusszállodában: Többen meghaltak, külföldiek lehetnek a túszok

Vannak halálos áldozatai az ouagadougoui támadásnak, külföldiek lehetnek a túszok között. A Burkina Fasó-i főváros központjában lévő luxusszállodában terroristák ejtettek túszokat.

Alpha Barry, a nyugat afrikai ország külügyminisztere szerint egyelőre nem állapították meg a túszul ejtett emberek állampolgárságát, de lehetséges, hogy vannak közöttük európaiak. Szemtanúk szerint a szálloda előtt égő autókat nem felgyújtották, hanem a beléjük rejtett bomba robbant fel.

Eközben a Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója a sebesültek beszámolójára hivatkozva azt mondta, legalább 20 halálos áldozata van az ouagadougoui francia nagykövetség által terrorista támadásnak minősített akciónak.

Fotó: Europress / Ahmed Ouoba - AFP

Fotó: Europress / Ahmed Ouoba - AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

  A helyi Burkina TV nevű hírtelevízió a Twitter közösségi oldalon azt írta, az egyik megszökött túsz szerint az összes "fehér" túszt megölték a támadók. A hírt megbízható forrásból még nem erősítették meg.

  A rendőrök biztosították a Splendid Hotel nevű szálloda környékét, és a túszmentő akció megkezdéséhez várják a parancsot. A legfrissebb beszámolók szerint egy órányi csönd és várakozás után eldördült egy fegyverlövés a szállodában.  

  Barry azt mondta, a kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az országban állomásozó francia rendőrök segítségét kérje a művelethez, akik – szemtanúk szerint – már meg is érkeztek a helyszínre.

  Fotó: Europress / Ahmed Ouoba - AFP

  Fotó: Europress / Ahmed Ouoba - AFP

  Péntek este ismeretlen, feltételezhetően iszlamista fegyveresek megtámadták a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű, főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót. Erről korábban itt és itt írtunk.

  Nem sokkal később az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást. Az AQIM egyike volt több szélsőséges szervezetnek, amely vállalta a mali fővárosban, Bamakóban elkövetett luxusszálloda elleni terrortámadást. A tavaly novemberi túszdrámában 20 embert öltek meg a merénylők, és mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul - írja az MTI.

  Ouagadougouban kijárási tilalmat léptettek életbe helyi idő szerint reggel hatig. A francia nagykövetség szerint korábban a pénteki nap folyamán a nyugat-afrikai országban, a szomszédos Malival határos északi részén 20 fegyveres rendőrökre támadt, két ember meghalt.

  Top 16