• Külföld
Faktor

Magyar sérült is van, ezt mondják a terrortámadás után a Berlinben élők

Hétfő este Berlinben terrortámadás történt. A városban rengeteg magyar él, és ők is átélték a pánikot.

Az elsődleges információk szerint egy pakisztáni férfi rabolt el egy lengyel kamiont, és egy karácsonyi vásár kellős közepébe hajtott Berlin központjában. 12 ember halt meg a támadásban, 48-an pedig megsérültek. Egy magyar sérültje is van a berlini támadásnak, de már elhagyhatta a kórházat – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden délután. Berlinben rengeteg magyar él, a 24.hu megkérdezte néhányukat, mit tapasztalnak most a városban.

A támadás helyszíne. Forrás: Europress - AFP/Odd Andersen

A támadás helyszíne. Forrás: Europress - AFP/Odd Andersen

Egy, a német fővárosban élő nő, aki barátjával költözött ki, nem sokkal korábban járt a Breitscheidplatzon, a célpontnak kiszemelt vásárban. Kürtőskalácsért mentek.

Ott vettem a párom ajándékát. Aztán rá vártam a vásárban, és tudtam, hogy van kürtőskalács a vásárban. Keresgéltem őket, de nem találtam, amikor meg meglett, kiderült, hogy nincs nálam elég pénz. Nem volt 4 euróm, tehát eljöttem. 7 körül. Mit lehet ilyenkor csinálni? Semmit. Elkerülni a hüledezés után a nagyon forgalmas helyeket. Mi sem mászkáltunk semmi ilyen felé direkt. A szüleimet alig tudtam felhívni, mert annyian telefonáltak itt, gondolom. Azt hittem, nyugodt vagyok, ahogy anyáékat nyugtattam, de most nem tudok aludni. Kürtőskalács…

Gyuri, a 21 éves karmester két éve él Berlinben. Ő azt írta a lapnak, hogy nem tört meg a város, mindenki kitart és dacol, ő és a barátai is el fognak továbbra is járni nyilvános rendezvényekre. A rendőrség és a média pedig remekül végezte a munkáját, talán ennek is köszönhető a nyugalom a városban:

Este az első hírek sokkoltak, viszont a hatóságok kommunikációjának köszönhetően nem tört ki pánik a városban, a közösségi médiát használva azonnali tájékoztatást és utasításokat kaptunk, így próbálták meg a berliniek biztonságérzetét megtartani, ami azt kell, hogy mondjam, sikerült. Pár sarokra lakom a helyszíntől, és eddigi tapasztalataim szerint a város és lakói meglepően nyugodtak. Ez nagyban köszönhető a német sajtó és rendőrség munkájának. A berliniek arcán látszik az üzenet, miszerint nem hagyják magukat megtörni és megfélemlíteni. A következő napokban én és a barátaim bár nagyobb elővigyázatossággal, de továbbra is látogatni fogjuk a nyilvános rendezvényeket, bízva a hatóságok fokozott figyelmében.

A két éve Berlinben élő, programozóként dolgozó Kovács Tamás nyugalmat és profizmust észlelt maga körül:

Sok mindent nem tudok mondani, az élet megy tovább, nincs pánikhangulat. Az emberek teszik a dolgukat. Kutyasétáltatás közben találkozom emberekkel, mindenki megemlíti, szörnyülködünk. Viszont sehol sem tapasztalok dühöt, bosszúvágyat vagy félelmet. Este ismerősöktől értesültünk a dologról, viszonylag közel lakunk a helyszínhez, de nem láttunk semmi felhajtást. A német hatóságok profin megoldották a dolgot, pánikkeltés nélkül. Továbbra is biztonságban érezzük magunkat.

Egy név nélkül nyilatkozó, Budapest és Berlin között ingázó férfi azt mondta, őt nem lehet legyőzni:

Reggel mentem volna, de berendeltek dolgozni, nyolckor már villogott a telefonom, hogy jelentkezzek, hogy jól vagyok-e. Megrendít az egész, de nem félek, nem győznek le. Ezek nem. És ezt minden berlini így gondolja. A mi városunk a szabadság fővárosa. Nem vagyunk hajlandóak félni.

Rita is Berlinben él, öt éve már, regionális vezető egy szoftvercégnél. Ő azt mesélte:

Mielőtt helyi ismerősöktől értesültünk volna a történtekről, éppen az épületünkben lévő felgyújtott bárt néztük. A rendőrök, ha tudtak is az esetről, nem mondták. Amiről már régóta beszélnek, hogy a közbiztonság romlik, viszont nincs elég rendőr a városban. Mi már több karácsonyi vásáron is voltunk, és ha elképzelem, mekkora tömeg lehetett, szörnyű belegondolni is. A mai nap arról szól, hogy mindenkivel felveszi a kapcsolatot ismerőseivel és megbizonyosodik róla, hogy mindenki jól van.
Kommentek:

Top 0