• Külföld
Faktor

Belga kormányfő: a terrortámadás ellenére Belgium nem bukott meg

Charles Michel belga kormányfő azt mondta, a márciusi brüsszeli terrortámadások kétségtelenül kudarcot jelentenek Belgium számára, az ország azonban a bírálatok ellenére nem számít bukott államnak.

Fotó: Europress / John Thys - AFP

Fotó: Europress / John Thys - AFP

A miniszterelnök a brüsszeli régió kormányzatát vezető Rudi Vervoorttal közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: "Ha történik egy ilyen támadás, az természetesen kudarcot jelent".

Azt is mondta, ez még nem jelenti azt, hogy országa bukott állam lenne, hiszen hasonló kudarcot jelentettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások az Egyesült Államok számára vagy a 2005-ös londoni metrórobbantások Nagy-Britannia számára.

Charles Michel szerint Belgiumnak soha nem látott tragédiával kellett szembenéznie, de a rendőrök gyors válaszintézkedéseket tettek a biztonság megerősítésére - írja az MTI.

"A támadások előtt is tisztában voltunk a fenyegetettséggel. Kezdeményeztük a biztonsági és a radikalizálódás elleni intézkedések fokozását. Néhány hónap alatt harminc konkrét intézkedést hajtottunk végre" – mondta, de azt is hozzátette, hogy

fokozni kellene a rendőri erőknek és az ügyészségeknek nyújtott támogatást.

Azt is mondta, két héttel terrortámadások után Brüsszelben az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, várhatóan a jövő héten a metróközlekedés is teljesen helyreáll a városban.

Brüsszelben március 22-én robbantottak a Zaventem repülőtéren és egy metróállomáson. A repülőteret vasárnap nyitották meg újra. Nemrég megszólalt a robbantások magyar túlélője.

Top 0