• Külföld

Terrorpánik az egész világon, bombariadók és fenyegetések követik egymást

Az orosz utasszállító gép lezuhanása, a párizsi terrortámadások, vagy éppen a bamakói túszdráma után tovább nő a terrorista fenyegetések száma. Kényszerleszállások, fenyegetések, bombariadók és hackelések és legmagasabb szintű terrorfenyegetési szintek egyaránt jellemezték a hétvégét eddig. A menekülő párizsi terrorista lehet, hogy megijedt az utolsó pillanatban, ezért nem robbantott.

FenyegetésekA párizsi terrortámadások után az Anonymous hackercsoport totális háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen. A hackerek már korábban is támadták a terrorszervezetet, most még szélesebb körben törik fel a fiókjaikat, honlapjaikat. Tegnap bejelentették, hogy szerintük az Iszlám Állam november 22-ére véres vasárnapot tervez: öt várost is megjelöltek, ahol állítólag merényleteket hajtanak végre. Több párizsi, libanoni, olaszországi (Róma és Milánó) és amerikai (Atlanta) célpont is szerepelt a támadási listán – írja az IB Times. Később azonban az Anonymous cáfolta az értesüléseket – valószínűleg hackerek törték fel a hackercsoport Twitter-fiókját, és így terjesztették a rémhíreket.

Fotó: Europress / John Thysw - AFP

Fotó: Europress / John Thysw - AFP

Az Anonymous Iszlám Állam elleni háborújának kapacitásairól itt írt bővebben a Faktor.

Mali fővárosában, Bamakoban, egy nyugati luxushotelben túszejtéses túszdráma volt pénteken, a Faktor élőben közvetítette, utána pedig itt és itt is írtunk róla többek között. Brüsszelben szombat hajnalban a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután pontos információkat kaptak arról, hogy a párizsi terrortámadásokhoz hasonló akció veszélye áll fenn a fővárosban. Charles Michel belga miniszterelnök szerint tartani lehet attól, hogy több személy fegyveres és bombatámadást indít, akár Brüsszel több területén is. A fenyegetettség miatt leállították a metrót, több múzeumot is bezártak, focimeccsek maradtak el. Az embereket arra kérték, hogy tartózkodjanak a sok embert vonz helyszínektől, eseményeken való részvételtől, a pályaudvarokon és reptereken pedig fokozták a biztonságot. Az utcákon rendőrök és katonák járőröznek, legalább két terroristát keresnek, közülük az egyiknél bomba is lehet. Molenbeek negyed a terroristák egyik európai központja, több, a párizsi merényletben résztvevő terrorista is itt élt, és feltételezések szerint a még minid szökésben lévő Salah Abdeslam is Brüsszelben bujkál, innen akar eljutni Szíriába.

Párizs pedig valós fenyegetést kapott: az Iszlám Állam újabb, Párizs romokban című videójával üzente, hogy az újabb merényletek még a 2001. szeptember 11-i amerikai támadásoknál is sokkal rosszabbak lesznek, Hollande elnök pedig a saját hazájában sem érezheti biztonságban magát.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Bombariadók és pánikA párizsi terrortámadások miatt a héten több utasszállító gépnek kellett kényszerleszállással megszakítania az útját állítólagos bombafenyegetés miatt. Ma reggel a Turkish Airlines New Yorkból Isztambulba tartó gépe szállt le a kanadai Halifaxban, 256 emberrel a fedélzetén – az átvizsgálás során nem találtak bombát a repülőn. A londoni Gatwick reptér déli terminál váróját tűzriadó miatt kellett kiüríteni – a fenyegetés itt sem bizonyult valósnak.

Berlinben a héten már tizennyolc bombariadó volt – utoljára az egyik főút melletti területet kellett lezárni egy riasztás miatt.

A londoni Bluewater bevásárlóközpontot is ki kellett üríteni egy gyanús, elhagyott csomag miatt – ezt a tűzszerészek az ellenőrzés után, biztonsági okokból felrobbantották.

TerroristákSzerdán a párizsi Saint-Denis negyedben a francia rendőrség hét órás ostrom során semmisített meg egy terrorista sejtet. A támadásban többek között megölték a párizsi terrortámadások kitervelőjét, Abdelhamid Abaudot, és letartóztattak nyolc embert: öten a megrohamozott épületben tartózkodtak, hárman pedig az utcán. Hetet közülük mára már elengedtek, egy ember ellen még mindig folynak a nyomozások.

A 130 ember életét követelő párizsi terrortámadások merénylői közül már csak egy van életben és szökésben: a huszonhat éves Salah Abdeslam. A nyomozások szerint Abdeslam vezette azt a fekete Renault Cliot, ami előbb a Stade de France-hoz vitt három öngyilkos merénylőt, majd bátyjával, Ibrahimmel a Comptoir Voltaire Caféhoz hajtottak. Az autót négy nappal később Párizs 18. kerületében találták meg. Azóta folynak a találgatások, hogy Abdeslamnak pontosan milyen feladata is volt a merényletsorozat alatt. A férfi autóval Belgium felé menekült, a rendőrök útközben megállították, de mivel ekkor még nem szerepelt a neve keresett terroristáké között, továbbengedték.

Az Iszlám Állam egyik, a terroristáinak adott videó- és hangüzenetében a támadások előtt nyolc testvérről beszél – azonban végül csak heten vettek részt gyilkos szándékkal az akciókban. Ahogy a CNN írja, egyes feltételezések szerint Salah Abdeslamnak ott kellett volna felrobbantania magát, és ezzel megölni több embert, ahol az autót is hagyta – de nem kizárt, hogy az utolsó pillanatokban megijedt, és ezért menekült el az országból. Ebben az esetben viszont nem csak a rendőröktől kell félnie – hanem a megbízóitól is. Lehet, hogy előlük is menekül.

Top 0