• Külföld
Faktor

Terroristákat toborzott és hamis útleveleket adott nekik

Őrizetbe vettek a dél-olaszországi Bariban hétfőn egy iraki férfit, aki terroristákat toborzott. Madzsid Muhamad lakásokat bérelt terroristáknak, és hamis útlevéllel látta el őket.

Az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság a Bariban levő, úgynevezett azonosítási és kiutasítási központban vette őrizetbe Madzsid Muhamadot. Ebben a központban olyan migránsokat helyeznek el, akiket kiutasítottak Olaszországból. A 45 éves iraki férfi is arra várt, hogy visszatoloncolják Irakba. Madzsid Muhamadot Olaszországban egyszer már tíz év börtönre ítélték nemzetközi terrorista szervezetekkel való együttműködés vádjával.  A börtön után kiutasítás következett volna, de ismét börtönbe került - írta az MTI.

Muhamad különböző nemzetközi terrorista szervezetek számára toborzott tagokat. Március és szeptember között tizenegy embernek bérelt szobát Bariban: Pakisztánból, Egyiptomból, Marokkóból, Törökországból érkezett férfiakról volt szó, akik néhány nap után tovább utaztak Európa más országaiba a Muhamadtől kapott hamis útlevelekkel. Lehallgatott telefonbeszélgetései szerint a férfi az Anszár al-Iszlám terrorista szervezetnek dolgozott.

A szervezetet az 1991-től menekültként Norvégiában élő Mullah Kehar alapította, aki idén szabadult a börtönből és jelenleg házi őrizetben van. Az Anszár al-Iszlám olaszországi csoportja 2001-ben alakult meg Muhamad részvételével, aki többször járt Szíriában és az iraki Kurdisztánban is. Olaszországi börtönévei alatt Muhamad kapcsolatba került Bassam Ayachival is, a brüsszeli Molenbeek kerület imámjával, akit az olasz hatóságok 2008-ban éppen Bariban tartóztattak le.

A november 13-i párizsi merényletek egyik legkeresettebb terroristája, Abdeslam Salah is megfordult Bari kikötőjében: augusztus 5-én innen komphajóval Görögországba utazott, majd egy hét múlva visszatért Bariba, ahonnan autóval ment tovább Franciaországba.

Top 0