• Külföld
Faktor

Repülőt akart felrobbantani a terrorista, de elfogták

Őrizetbe vették Törökországban az Iszlám Állam egyik orosz tagját, aki drónnal tervezett felrobbantani egy levegőben tartózkodó amerikai harci gépet - közölte az Ihlas török hírügynökség.

Renat Bakijev a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontnál akart elkövetni pokolgépes merényletet. Ha a gépet nem sikerült volna felrobbantania, az ott lévő amerikai katonákat akarta megtámadni.

A férfit korábban egyszer már elfogták a török hatóságok, akkor Szíriából próbált átjutni Törökországba. Mivel fegyveres terrorszervezet tagja volt, kiutasították az országból. Később sikerült átszöknie a határon és a török Adana városába ment, amely mellett a NATO-bázis is fekszik.

A rendőrség akkor csapott le rá, amikor egy lehetséges második pokolgépes támadás helyszínének terepszemléjét végezte. Bakijev bérelt biciklijén térképezte fel az alevita muzulmán vallási kisebbség helyi egyesületének környékét.

A férfi kihallgatása során elismerte, hogy az Iszlám Állam tagjaként merényletre készült Adanában. Bakijev a rendőröknek azt mondta, hogy az aleviták "Allah ellenségei", és mindnek meg kell halnia. Azok a muzulmánok pedig, akik nem tagjai az Iszlám Államnak, hitetlenek. A férfi bevallotta azt is, hogy az terrorszervezet már egy ideje amerikai célpont ellen akar támadást végrehajtani, de ez eddig még nem sikerült.

Az Iszlám Állam az utóbbi években számos törökországi terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban gyilkolt meg 39 embert egy fegyveres terrorista.

Kommentek:

Top 0