• Külföld
Faktor

Terrorellenes megállapodást kötött Belgium és Franciaország

A terrorellenes együttműködés erősítéséről és az információmegosztás fokozásáról állapodtak meg hétfőn Franciaország és Belgium vezető politikusai.

Charles Michel belga kormányfő Manuel Valls francia miniszterelnökkel tárgyalt hétfő este Brüsszelben. A több mint kétórás ülésen a két ország bel- és igazságügyi miniszterei is részt vettek.

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Charles Michel azt mondta: ”A találkozó fő üzenete, hogy vállvetve dolgozunk, és eltökéltek vagyunk, hogy cselekedjünk a polgárok biztonságának növelése, valamint a fanatizmus és a terrorizmus elleni harc érdekében.” Szerinte a francia-belga együttműködés jelenleg is hatékony, de van még hova fejlődni.

Manuel Valls azt mondta, ő soha sem vonta kétségbe a brüsszeli kormány erejét és eltökéltségét. Azt is mondta, a schengeni rendszer működésének előfeltétele, hogy hatékonyabban ellenőrizzék az unió külső határait.

Jan Jambon belga belügyminiszter megerősítette, hogy a két ország rendőrsége kölcsönösen hozzá fog férni egymás adatbázisához, amely a szélsőséges iszlamisták, illetve a szíriai harchoz csatlakozók nevét tartalmazza.

Charles Michel kezdeményezésére megvitatták a franciaországi Calais-ban és Dunkerque-ben lévő menekülttáborok kérdését is, amely nyugtalanítja a határ belgiumi oldalán található településeket.

A belga kormányfő azt mondta, az utóbbi időben csökkent a terrorfenyegetettség Brüsszelben, de még mindig valós a veszély: "Nem zárhatjuk ki, hogy vannak még rossz szándékú emberek Franciaországban, Belgiumban vagy más európai országban". Belgium további intézkedéseket fog hozni a biztonság növelésére.

A 130 halálos áldozatot követelő november 13-i párizsi merényletek kilenc elkövetője között négy belga, három francia és két iraki állampolgár volt. A belga rendőrség eddig tizenegy embert tartóztatott le. Salah Abdeslam, a merényletsorozat feltételezett főszervezője és társa, Mohamed Abrini azonban még mindig szökésben van.

Top 0