• Külföld

Terrorellenes békemenet Brüsszelben

Brüsszel belvárosában két helyszínről indult terrorellenes békefelvonulás vasárnap délután. Több ezer ember vett részt a terror és gyűlölet ellen indított meneteken.

A terror és a gyűlölet ellen meghirdetett menetek egyike a belga főváros északi pályaudvarától indult, a másik pedig a Molenbeek nevű negyedből. A két menet a két kerületet elválasztó csatorna mellett egyesült, majd elhaladt a március 22-ei merényletek megemlékező helyévé vált egykori tőzsdepalota, a Bourse épülete előtt. A felvonulás a város szimbólumának tekintett Manneken Pis nevű szobor közelében lévő Fontainas téren fejeződik be.

A téren az áldozatok hozzátartozói, valamint a brüsszeli nemzetközi repülőtér alkalmazottai tartanak rövid beszédet.

Az MTI úgy tudja, hogy a felvonulás elején az áldozatok és a sebesültek hozzátartozói, utánuk pedig a világvallások brüsszeli képviselői haladnak.

A rendőrség szerint a két helyszínről legalább 2500-an indultak el. A szervezők viszont arra számítanak, hogy a felvonulás végén 15 ezren lesznek. Az eredetileg március 27-ére tervezett megmozduláshoz több mint 160 szervezet csatlakozott.

Akkor a terrorfenyegetés miatt halasztották el a felvonulást.

A repülőtéren és a metróban végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban 32 ember halt meg, és 340-en megsebesültek, köztük két magyar is.

Top 0