• Külföld
Faktor

A terroristák rappelve oktatják ki a belga miniszterelnököt a brüsszeli merényletek miatt

Charles Michel belga miniszterelnököt tették felelőssé a márciusi brüsszeli robbantásos merényletekért az Iszlám Állam legújabb propagandavideójában.

A Le Soir című belga napilap szerint a 4 és fél perces videóban a dzsihadisták franciául énekelnek, miközben egymást követik a felvételek a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadásokról.

"Töltve a kalasnyikov, a civilek tehetetlenek. Brüsszel rémületben van, amiért Michel a hibás. A belgák lángokban, amiért Michel a hibás. Összehangolt támadások, célpont a repülőtér" – rappeli az Iszlám Állam egyik tagja a felvételen.

Brüsszel a merénylet idején. Forrás: Europress - AFP/Lurie Dieffembacq

Brüsszel a merénylet idején. Forrás: Europress - AFP/Lurie Dieffembacq

A videóban a merényletek keltette káosz mellett láthatók felvételek Charles Michelről és Manuel Valls francia kormányfőről, illetve az Iszlám Állam több tagjáról, például a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjéről, Brahim Abdeslamról, aki Francois Hollande francia elnököt emlegeti, majd fegyverével beleereszt egy sorozatot a falba - írja az MTI.

Az Iszlám Állam júniusban is közzétett egy hasonló propagandavideót, amelyben arra szólították fel a "demokratákat" és a "kufárokat", hogy tiltakozzanak Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök politikája ellen.

A dzsihadisták azt üzenték: amennyiben az emberek azt akarják, hogy véget érjenek a szervezet terrortámadásai Európában és az Egyesült Államokban, akkor el kell érniük, hogy a nyugati országok kormányai fejezzék be sz Iszlám Állam állásainak bombázását Irakban és Szíriában.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson volt terrortámadás, amelyben 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban pedig hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.

Kommentek:

Top 0