• Külföld

Terror Európában: több nagyváros is veszélyben

Bécsben fokozták a biztonsági intézkedéseket, mert a hírszerzés arról értesült, hogy karácsony és újév között terroristák akarják megtámadni a várost, de más európai nagyvárosok ellen is merényletet terveznek.

A rendőrség kiadott egy közleményt, amelyben arról tudósított, hogy egy „baráti titkosszolgálat” több európai város hatóságait is figyelmeztette. A titkosszolgálat szerint a két ünnep között nagyobb rendezvények ellen bombákkal vagy lőfegyverekkel terveznek merényletet elkövetni a terroristák.

A bécsi karácsonyi vásár.

A bécsi karácsonyi vásár.

Christoph Pölzl, a bécsi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy ezért az átlagosnál magasabb szintű készültségben van az állomány. Fokozták a közterek megfigyelését, és a robbanóanyagok szállítására alkalmas járműveket is sűrűbben ellenőrzik. Egyelőre nem tudnak konkrét fenyegetésről, így nem kell lemondani előre meghirdetett rendezvényeket a figyelmeztetés miatt.

A figyelmeztetésben a potenciális merénylők nevei is szerepeltek, az utánuk való nyomozás azonban eddig nem volt eredményes. Christoph Pölzl arról is beszélt, hogy a rendőrség munkáját az osztrák titkosszolgálatok is segítik a fenyegetések miatt.

Az MTI szerint a közleményben nem szerepel, hogy melyik másik európai fővárosokra vonatkozik még a figyelmeztetés.

Korábban arról olvashattak, hogy Franciaországban karácsonykor a terrorveszély miatt akartak a templomokba őröket küldeni. Pekingben pedig egy városrészt is lezártak a fenyegetés miatt.

Top 0