• Külföld
Faktor

Terjed a veszélyes vírus

A Zika vírus enyhe tünetekkel jár, ám ha terhes nő kapja el, az súlyos gondot okozhat a születendő gyerekének.

A szúnyogcsípés által okozott vírus olyan tünetekkel jár, mint a fejfájás és ízületi fájdalmak. Azonban, ha terhes nő kapja el, az súlyos problémát okozhat a gyerekének, ugyanis olyan születési rendellenességhez vezethet, mint a mikrocephalia, vagyis kisfejűség. Ez azt jelenti, hogy a fej kerülete kisebb, mint a normális, mert az agy nem fejlődött ki megfelelően.

A betegség már több ezer embert megfertőzött Kolumbiában és Brazíliában. Kolumbiában már 13 500 a fertőzöttek száma. Ha pedig más vírusokhoz hasonlóan fog terjedni, akkor ez a szám elérheti a százezret is. A kolumbiai kormány azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe addig, amíg a vírus terjed - írja az Independent.

Harc az egyiptomi szúnyog ellen (Fotó: Europress - Marvin Recinos / AFP)

Harc az egyiptomi szúnyog ellen (Fotó: Europress - Marvin Recinos / AFP)

A brazil kormány harcol a vírus ellen, kifejlesztettek egy tesztet, amellyel gyorsabban ki tudják mutatni a vírus jelenlétét, illetve belekezdtek egy új vakcina kifejlesztésébe is. De jelenleg az egyetlen útja annak, hogy megállítsák a vírus terjedését, az állóvizek megtisztítása, mivel a szúnyogok oda rakják le petéiket.

Az amerikai járványügyi hatóság arra figyelmezteti a terhes nőket, hogy ne utazzanak a dél-amerikai országokba.

Top 0