• Élet
Faktor

Ettől híznak a nők, nem a terhességtől

Sokan a várandósságot okolják az anyák testsúlytöbbletéért, sőt az elhízásért is. Egy amerikai tanulmány azonban rámutatott, hogy a fő bűnös valószínűleg a gyerekneveléssel járó életforma és az életkor.

A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva kutatása során megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével.

Yakusheva és kollégái nagyjából 30 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. Kiderült, hogy a legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját, de az is, hogy a szülés után 1-2 évvel mért testsúlyuk szinte megegyezett azzal a súllyal, melyet gyerekszülés nélkül értek volna el - írja az MTI.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ez az eredmény pedig ellentmond annak az általános vélekedésnek, amely szerint a várandósság alatt szerzett plusz kilók okozzák a tartós túlsúlyt. A tanulmány alapján a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható: sok anya a túlterheltség miatt gyakran mond le a testedzésről és az is gyakori, hogy ők eszik meg a kisgyerekük tányérján maradt ételt.

Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, de az anyák évente majdnem fél kilóval többet híznak, mint a gyermektelenek.

"Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze szülés előtti alakját, majd elkedvetlenedik az eredménytől. Sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után" - vélte Yakusheva.

A szakértő kiemelte: persze az eredmények miatt az anyáknak nem kell bűnösnek érezniük magukat.

"Az anyasággal járó igénybevételt és az életkorral járó testsúlynövekedést figyelembe véve fontos a pozitív testkép erősítése terhesség után is" - tette hozzá.

Kommentek:

Top 0