• Tudomány

Terhes nőkön kellene tesztelni a Zika vírus ellenszerét

Miközben a világ egyre több országából jelentik a Zika megjelenését, megindult a verseny a vírus elleni oltóanyag kifejlesztéséért. Mivel a fertőzés leginkább a terhes nőkre, illetve születendő gyerekükre veszélyes, az oltóanyag tesztelésnek őket is alá kellene vetni. Ez azonban számos aggodalomra ad okot, hiszen a terhes nőket máskor kifejezetten kizárják a gyógyszerkísérletekből. Egyes kutatók attól tartanak, hogy még évekig elhúzódhat egy biztonságos vakcina kifejlesztése, más vélemények szerint azonban ez már egy éven belül is sikerülhet.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nemrég globális vészhelyzetet hirdetett a Zika vírus miatt, amely a felnőttekre ugyan nem veszélyes, de a feltételezések szerint a terhes nők magzatainál úgynevezett kisfejűséget, és azzal összefüggésben agykárosodást okozhat.

A betegség már több mint húsz, dél- és közép-amerikai országban terjedt el, és a becslések szerint az év végére akár 4 millió embert is megfertőzhet. Brazília elnöke, Dilma Rousseff korábban azt mondta, hogy mindent megtesznek a vírus megfékezéséért, és az Egyesült Államokkal együttműködve kifejlesztenek egy oltást a vírus ellen.

fotó: Europress - Mario Tama / Getty Images

fotó: Europress - Mario Tama / Getty Images

Veszélyes és lassú lehet a tesztelésA vakcina gyors előállítását viszont hátráltatja az, hogy terhes nőkön nem szoktak kísérleti fázisban lévő gyógyszert tesztelni, ameddig csak el lehet ezt kerülni, hogy ne veszélyeztessék a magzatot. Most viszont éppen a terhes, illetve a terhességet tervező nők számára szeretnék kifejleszteni az oltóanyagot.

A klinikai kísérletek nem fognak gyorsan menni, így nem lesz időben oltóanyagunk ebben a járványban

– mondta Peter Hotez, egy trópusi betegségekkel foglalkozó szakértő a Guardiannek.

A tesztelést ugyanis először felnőtt, nem terhes nőkön kell végezni, és csak ezután lehet lassan bevonni a terhes nőket. A Zika ráadásul nagyon gyorsan terjed, ami még nehezebbé teszi, hogy időben elkészüljön az oltóanyag.

A terhes nők tesztelése pedig nem csak egészségügyi kockázatokat rejt, hanem ezzel együtt etikai kérdéseket is felvet. A kutatók helyzetét pedig az a tény sem könnyíti meg, hogy nagyon sokan, akik megfertőződnek a vírussal, semmiféle tünetet nem produkálnak.

A többi szúnyogcsípéssel terjedő vírus segíthet a kutatóknakMégis van remény arra, hogy viszonylag gyorsan kifejleszthetik az oltóanyagot: a Zika ugyanis a flavivírusok családjába tartozik, mint például a sárgaláz vagy a dengue-i láz, amelyek szintén szúnyogcsípéssel terjednek. Mivel flavivírusok közül már többnek az ellenanyagát is kifejlesztették, van esély rá, hogy a Zikával viszonylag könnyű dolguk lesz a kutatóknak.

fotó: Europress - Mario Tama / Getty Images

fotó: Europress - Mario Tama / Getty Images

Amerikában a fertőző betegségekkel foglalkozó nemzeti intézet már dolgozik az oltóanyag kifejlesztésén. Az intézet vezetője, Anthony Fauci azt mondta, hogy normális esetben 3-10 évig tart mindennek a megfelelő letesztelése, a többi flavivírusnál alkalmazott technológiákat felhasználva azonban akár 2016 végére is elkészülhetne. Vészhelyzetek esetén ugyanis arra is van lehetőség, hogy a fejlesztéssel párhuzamosan, és ne azután végezzék el a hatékonyságra vonatkozó teszteket.

Így akár már 2017-ben is elállhatunk valamivel, egy, a veszély miatt felgyorsított eljárással

mondta a Guardiennek.

Más tényezők is hátráltathatják a fejlesztéstAz intézet vezetője szerint nagyon hamar, már a fejlesztés első fázisában ki fog derülni, hogy fenn lehet-e tartani a gyorsított tempót: ha bármilyen komplikáció felmerül, az visszaveti a kutatókat. Fauci szerint azonban a terhes nőket nem fogja veszély fenyegetni a tesztelés során.

Ez bonyolult, mert terhes nők számára szeretnénk biztonságossá tenni, de nem terhes nőkön fogjuk kezdeni a tesztelést

– mondta. A kutató szerint a legideálisabb eset az lenne, ha még az előtt be tudnák oltani a nőket, hogy szülőképes korba kerülnek.

A tesztelésen kívül is felmerülhetnek még akadályok: Fauci szerint miután ők elkészülnek a fejlesztéssel, már a nagy gyógyszergyártó cégeken múlik, hogy az ellenszerből széles körűen elérhető oltóanyag legyen. Fauci abban reménykedik, hogy a nagy médiafigyelem érdeklődővé teszi a gyógyszercégeket, de a legjobb az lenne, ha nem kellene tőlük tenni függővé a vakcina sorsát.

Közben a vírussal kapcsolatban egyre aggaszóbb hírek látnak napvilágot: az Egyesült Államokban egy olyan beteget is találtak, aki nem szúnyogcsípéssel, hanem szexuális úton kapta el a fertőzést. Korábban is gyanították már, hogy a vírus esetleg így is terjedhet, de bizonyíték még nem volt rá. Erről ebben a cikkünkben olvashat. Magyarországon egyelőre nem várható járvány, erről itt írtunk bővebben, a vírussal pedig itt és itt foglalkoztunk részletesen.

Top 0