• Külföld
Faktor

Tényleg beteg volt Mona Lisa? Az arcvonásain vitatkoznak a kutatók

Egyesek szerint pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett.

Forrás: Jean-Pierre Muller/AFP

Forrás: Jean-Pierre Muller/AFP

Még ma is megmozgatja az emberek fantáziáját Leonardo da Vinci festménye, a Mona Lisa. A kutatók most azon vitáznak, hogy vajon Mona Lisa beteg volt-e, és pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett, vagy sem.

Dr. Mandeep Mehra a Harvardról és Hilary Campbell a kaliforniai egyetemről nem hisznek abban, hogy a feltehetően egy gazdag selyemkereskedő feleségét ábrázoló festményen szereplő Lisa Gherardini szívritmuszavarban szenvedett volna – írja a 24.hu. A pajzsmirigyre gyanakszanak, és ezt azzal is próbálják alátámasztani, hogy Gherardini aránylag sokáig élt, 63 éves korában halt meg, ráadásul úgy tűnik, mintha a pajzsmirigye megnagyobbodott volna, az arca pedig sárgás, szemöldöke kihullott - ezek pedig mind lehetnek a pajzsmirigy-alulműködés tünetei is.

Michael Yafi, a Texasi Egészségügyi Központ gyermekgyógyászati endokrinológusa úgy gondolja, hogy egyik diagnózis sem igaz. Szerinte a képen látható tüneteknek tűnő jelek nem elég hangsúlyosak, és ezekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Yafi szerint a megnagyobbodott pajzsmirigy a nyakán sokkal látványosabb lenne, a hiányzó szemöldök pedig da Vincire jellemző vonás, nem csak ezen a festményen jelenik meg. Tanulmányában még azt is kifejti, hogy a pajzsmirigyproblémák ábrázolása nem egyedi a kultúrtörténetben, ez viszont egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy tipikus eset.

Az arc sárgássága Yafi szerint csak nagyon előrehaladott alulműködés esetén lenne ennyire látványos. Azt is megjegyezte, hogy az ilyen betegség általában a nők fogamzóképességét is befolyásolja, főleg da Vinci idejében, amikor még nem volt rá kezelés, ezért Gherardininek aligha lehetett volna öt gyereke, ha tényleg alulműködött volna a pajzsmirigye.

Korábban a hölgy titokzatos, féloldalas mosolyát izomgyengeségként és pszichomotoros retardációként diagnosztizálták, de Yafi ebben sem hisz: szerinte Mona Lisának egyszerűen ilyen volt az arca, és így mosolygott, az izomgyengeség és az ilyesfajta betegségek ugyanis általában a test középső területét támadják meg, így Gherardini nem tudott volna ilyen egyenesen ülni, ha valóban ettől szenved.

Kommentek:

Top 0