• Sport
Faktor

Megint eldőlt: most éppen jogos minden idők legvitatottabb gólja

Az 1966-os világbajnoki döntő hosszabbításában, 2-2-es állásnál Geoff Hurst lövése a gólvonal környékén pattant le. A bíró megadta a gólt, az angolok végül 4-2-es győzelemmel megszerezték első, és azóta is utolsó világbajnoki címüket. Eddig folyt a vita arról, hogy helyes volt-e az ítélet, mert a felvételek alapján nem lehetett egyértelműen eldönteni. Az angolok most azt állítják, döntő bizonyítékuk van.

A döntő 50. évfordulója alkalmából külön műsorban foglalkozott a meccs részleteivel a Sky Sports. Új statisztikák segítségével elemezték az eseményeket, és az EA Sports szoftvergyártó közreműködésével digitálisan rekonstruálták a vitatott gólt.

Hurst a hosszabbítás 11. percében az ötös szélének magasságában tette maga elé Alan Ball beadását, és jobbal lőtt. A labda a kapufáról a gólvonal környékén pattant le, Gottfried Dienst svájci bíró a szovjet partjelző, Tofiq Bahramov döntésére támaszkodva gólt ítélt. Hurst az utolsó percekben még egy gólt lőtt, ezzel lett a végeredmény 4-2, Hurst pedig az egyetlen játékos, aki világbajnoki döntőben három gólt lőtt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az eredeti felvételeken ennyi látszik:

    A műsorban a Liverpool és az angol válogatott korábbi védője, Jamie Carragher elemezte a felvételeket. Szerinte egyértelmű, hogy a partjelző jól döntött, „lehet, hogy nem volt a legjobb pozícióban, de jól döntött. Még csak közel sem volt a gólvonalhoz a labda, több centi a különbség. A kérdés, hogy benn volt-e a labda, vagy sem, már a történelem része. Szerencsére most már lezárhatjuk.”

    Az elmúlt évtizedekben többször is kétségbevonhatatlanul megállapították, hogy a labda benn volt - és azt is, hogy nem volt bent. Előbbit általában az angolok, utóbbit a németek.

    Top 16