• Külföld
Faktor

Hihetetlen dolog derült ki a klímaváltozásról, még ezt is megváltoztatja

A műszerek eddig nem tudták kimutatni ezt a változást.

A globális felmelegedésnek már most is váratlan következményei vannak. A Föld jégtakarójának olvadásából keletkező víz ugyanis nehezebbé teszi az óceánokat, annyira, hogy a tengerfenék süllyedni kezd. Ez a folyamat pedig megzavarhatja a globális tengerszint emelkedésének az eddigi mérési eredményeit - írja az Eartherre hivatkozva az Index.

A tengerfenék süllyed.

A tengerfenék süllyed.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedéssel egyidejűleg a tengerfenék is süllyed, most pedig az is kiderült, mennyivel – állítja Thomas Frederikse, a hollandiai Delft műszaki egyetemének geográfusa. Kutatócsoportja szerint a süllyedés olyan jelentős mértékű, hogy az azt vizsgáló műholdas magasságmérők alulbecsülhették, hiszen ezek az eszközök nem tudják észlelni, mi történik a tengerfenéken. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatók megállapították, hogy a tengerszint-emelkedést vizsgáló mérések 1993 és 2014 között évente átlagosan 0,1 mm-rel alábecsülték a növekedést, amely a teljes időszakban 2,1 mm-es eltérést jelent. Ez elsőre nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy a tengerszint a 90-es évek eleje óta összesen 80 mm-t emelkedett, de nem szabad elfelejtetünk, hogy az óceánok esetében ezek is nagy változásnak számítanak. A kutatók a vizsgálat során a tengerfenéktől mért tengerszint-emelkedés eredményeit vetették össze a Föld körüli műholdak mérési adataival.

    Azokban a régiókban, ahol a jég nagy része elolvad - Grönland és az Északi-sarkvidék - a tengerfenék kissé megemelkedik, mivel a rajta nehezedő vízoszlop súlya csökken. Azáltal pedig, hogy az eltűnő jég az északi részekre koncentrálódik, a süllyedés a déli félgömbre, különösen a Déli-óceánra jellemző.

    Frederikse arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy: „a Föld nem egy állandó, hanem egy folyamatosan változó gömb. A globális felmelegedés pedig nem csak a hőmérsékletet változtatja meg.”

    Kommentek:

    Top 16