• Külföld
Faktor

Akkora ez a tengeri szivacs, mint egy családi autó - videó

Valószínűleg a világ legnagyobb mélytengeri szivacsára bukkant két Hawaii környékén kutató tudós.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és a Hawaii Egyetem kutatói a Marine Biodiversity folyóiratban publikálták a felfedezést. Az óriási tengeri szivacsot a hawaii partok közelében, több mint kétezer méter mélyen, egy távirányított kis tengeralattjáróról filmezték le.

Hatalmas mérete miatt a szivacsok közé sorolták az élőlényt, de valószínűleg egy új szivacsfaj lehet - mondta a tanulmány írója, Daniel Wagner, a NOAA tudósa, aki a Hawaii Egyetem biológusával, Christopher Kelleyvel együtt tette a felfedezést.

Wagner azt mondta, hogy a legtöbb szakember, akinek megmutatták a videofelvételt, azt mondta, hogy még sohasem látott ilyesmit.  

A kutatók mintát is vettek a szivacsból, hogy megpróbálják azonosítani, vagy legalább azt megvizsgálni, mely fajjal lehet rokon.

Azt is szeretnék megállapítani, hogy hány éves lehet.

A mai tudomány már elég sokat tud a tengeri szivacsok élettartamáról, néhány korábban megtalált nagyobb példány életkorát 2300 évesre becsülték, írja az MTI. Wagner szerint a Hawaiinál felfedezett óriási, 3,5 méter hosszú, 2 méter magas és 1,5 méter széles szivacs évszázadokkal lehet idősebb azoknál.

Korábban egy 1887-ben Kanada nyugati partjainál talált tengeri szivacsot tartottak a legnagyobbnak: a szivacstelep 3,4 méter hosszú, egy méter magas és fél méter széles volt. A szivacsok az aljzathoz rögzült, gyakran telepeket alkotó vízi, legtöbbször tengeri állatok.

Top 16