• Kultúra
Faktor

Templomot találtak az épülő bevásárlóközpont alatt

Munkások találták meg a régészeti leleteket. Egy új bevásárlóközpont épül Gázában, és a tereprendezés közben bukkantak a munkások az ezer évesnél is öregebb romokra.

Valószínűleg a Bizánci Birodalom korában épülhetett a keresztény templom. Az építkezésen talált leletek 395 és a késő 600-as évek közötti időkből valók. A bizánci uralkodók akkoriban előszeretettel építettek templomokat a Gázai övezetben. Dzsamal Abu Rida, a palesztin turisztikai és régiségekért felelős minisztérium főigazgatója azt mondta,

az első gondolatunk az, hogy ez egy bizánci korból való katedrális vagy templom.

A maradványokat a minisztérium múzeumába szállították, ahol tovább tanulmányozzák őket. Az eddig feltárt tizenöt lelet között márványból készült korinthoszi oszlopok darabjai vannak, és egy alapkő, amelyen Krisztus egyik görög szimbóluma látható. Az ásatások folytatódnak, az építkezés áll. Abu Rida szerint a lelőhely körülbelül kétezer négyzetméteren terül el, a leletek tíz méter mélyen vannak, ami azt jelenti, hogy több száz munkásra és több millió dollárra volna szükség a romok precíz kiemeléséhez és tanulmányozásához. A lelőhely egyébként Gáza régi fűszerpiacának közelében, az El-Omári mecset szomszédságában van. Az elmúlt években többrégészeti felfedezés is történt a térségben, ám pénz- és munkaerőhiány miatt a minisztérium nem tudta felszínre hozni és megőrizni a leleteket - írja az MTI.

Gáza virágzó kikötőváros volt a római birodalom idején, lakói görögök, rómaiak, zsidók, egyiptomiak és perzsák voltak. A pogány templomokat lerombolták a késő 4. és a korai 5. században, majd nagyszabású templomépítés kezdődött a területen. Ez egészen 637-ig tartott, amikor Amr ibn al-Ász muszlim hadvezér meghódította Gázát, majd a népesség többsége áttért az iszlám hitre és a keresztény imahelyek elhagyatottá váltak. Gáza később egyiptomiak, filiszteusok, rómaiak és keresztesek kereskedelmi központjává vált. A Gázai övezetet ma már többségében muszlimok lakják, nagyon kevés keresztény él ott.

Top 0