• Külföld
Faktor

Ritka felfedezés: koporsóban indult be a szülés a halott nőnél

A nő még a XIV. században hunyt el, egy pestisjárvány idején.

A Genovai és az Oslói Egyetem kutatói a Genovától 70 kilométerre fekvő régészeti lelőhelyen találták meg a különös maradványokat. A XIV. században egy zarándokoknak, utazóknak, kereskedőknek, szegény embereknek szállást adó épület állt ott, mellette kórház, templom és temető.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A lelet 2006-ban került elő, ám vizsgálatát mostanra fejezték be: a 38-40 hetes magzatot az akkor már eltemetett anya szülőcsatornájában találták meg, a jelenség tudományos neve a koporsószülés.

A rothadó testben gázképződés indul, ami ha elég nagy nyomást ér el, kilökheti a magzatot a már koporsóban fekvő, eltemetett anya testéből.

Ez történt ebben az esetben is – írja a Múlt-kor 2017 tíz legfontosabb hírét csokorba rendező összeállításában. A nő és magzata mellett egy három és egy 12 éves gyerek csontváza feküdt a gödörben, haláluk időpontja nagyjából megegyezik a Genovába 1348-ban megérkező pestis tombolásának éveivel. A kutatók feltételezték, hogy a terhes nő és a két gyerek is a bubópestis áldozatai lettek, a pontosabb vizsgálat pedig mind a négy személy esetén ki is mutatta a pestisért felelős baktérium jelenlétét.

Az antropológiai vizsgálatok kiderítették, hogy a kismama nagyon magas volt, nagyjából 180 centi, 30 és 39 éves kora között halt meg. Életében több kór is kínozta: fogbetegségei gyermekkora fiziológiai stresszre utaltak, veleszületett csípőficamtól és feltehetően a combcsont növekedési lemezének pusztulásával járó, gyermekkorban kialakuló Legg-Calvé-Perthes-betegségtől szenvedett, valószínűleg sántított.

Kommentek:

Top 0