• Külföld
Faktor

Gondolta volna? Ezeket használják a csimpánzok a táplálékkereséshez

Más és más technikákat alkalmaznak.

Teljes eszköztárat használnak a csimpánzok a táplálékkereséshez, ráadásul különböző régiókban más és más technikákat alkalmaznak.

Hosszú távú kutatásának eredményeiről a lipcsei Max Planck Intézet számolt be. Szakértői a Varsói Egyetem munkatársaival együttműködve kutatták a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén lévő Bili-Uéré régióban élő kelet-afrikai csimpánzok (Pan troglodytes schweinfurthii) viselkedésrepertoárját - írja az MTI.

Thurston Hicks, a tanulmány fő szerzője szerint egy egész eszközkészletet tudtak leírni: kóbor hangyák gyűjtéséhez hosszú botokat, a fullánkos hangyák, valamint fullánk nélküli méhek fán lévő fészkében lévő méz gyűjtéséhez rövid botokat használnak az állatok. A Dorylus kohli nevű hangyafaj begyűjtéséhez vékony, rövid botokat, a fullánk nélküli méhek föld alatti fészkeinek eléréséhez pedig stabilabb botokhoz nyúlnak.

Fajtársaikkal ellentétben a kelet-afrikai csimpánzok többek között óriáscsigákat és teknősöket is fogyasztanak. A csimpánzok kifinomultabb kultúrával rendelkeznek, mint bármely más, nem emberi főemlős.

Viselkedésük olyan módon változik a trópusi Afrika területén, amely nem mindig magyarázható élőhelyük adottságával

- mondta a kutató. Például kizárólag a nyugat-afrikai csimpánzok néhány populációja használ mogyoró feltöréséhez kő- és fakalapácsot, holott ezeknek a főemlősöknek a teljes elterjedési területén elérhető a kalapács és a mogyoró is.

Kommentek:

Top 0