• Sport
Faktor

"Elégedett" a magyar színekben induló síző, aki percek alatt világhírű lett

A magyarrá honosított Swaney Eizabeth a téli olimpián a síakrobaták között indult. Előzőleg venezuelai színekben akart indulni, skeleton versenyszámban, de az nem sikerült neki.

Swaney Elizabeth a 24 indulóból utolsóként zárt a síakrobaták félcső selejtezőjében a phjongcsangi téli olimpia hétfői napján, így nem jutott a keddi fináléba. A honosított, magyar színekben versenyző síakrobata mutatványán nevet az egész világ, ugyanis egész egyszerűen nem csinált semmi.

A félcső nevű versenyszám lényege, hogy egy a versenyzők menet közben akrobatikus mutatványokat hajtanak végre. Kivéve Swaney-t, aki egyszerűen csak lecsúszott. A kvalifikáció során a pályán minden versenyző kétszer csúszott le, majd a jobb eredmény alapján a legjobb 12 került a döntőbe.

A legjobbak akár több mint két méter magasra ugrottak fel a félcső két végén, és különböző forgásokat, szaltókat, trükköket mutattak be.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az amerikai születésű Swaney, akinek édesanyja magyar, jószerivel trükkök bemutatása nélkül teljesítette a pályát, amelynek aljára már annyira elfogyott a lendülete, hogy a félcső tetejéig sem ért fel, így az alul helyezkedő fotósoknak képet sem sikerült készíteniük róla. A teljesítményére végül 30 pontot kapott, amelynél csak a két elesett rivális produkciója volt rosszabb.

  A második körben is hasonló sízést mutatott be a 33 éves Swaney, annyi különbséggel, hogy az utolsó elrugaszkodását követően háttal csúszott a célba. Az öt bíró közül négy 31, egy pedig 33 ponttal jutalmazta, így 31,40 ponttal zárt. Mivel az első körben elesett versenyzők másodjára javítottak, a francia Anais Caradeux például a 12. helyen még döntőbe is jutott, így Swaney utolsó lett. Az utolsó előtti ellenfele 45 ponttal zárt.

  „Kisebb részben elégedett vagyok, mert örülök, hogy itt lehetek az olimpián, nagyobb részt viszont nem, mivel tudok ennél jobban is síelni, ha nem vagyok ennyire ideges. A célom az volt az indulással, hogy inspiráljam a jövő nemzedékét ebben a sportágban, illetve szeretném, hogy Magyarországon is népszerűbb legyen ez a sport” – idézi Swaney-t a Blikk.

  Korábban is történt vicces eset az idei téli olimpián, akkor a nyertes interjúja volt szokatlan.

  Kommentek:

  Top 16