• Tech
Faktor

Ha jót akar a gépének, mindenképp telepítse ezt a frissítést

Az egyik olyan program jelent veszélyt, amely szinte minden gépen megtalálható.

A Flash Player nevű segédprogram rengeteg számítógépen ott van, sokszor olyanokén is, akik nem is tudnak róla. Egy elég fontos frissítés érkezett hozzá - hívta fel a figyelmet a HVG.

Az Adobe által fejlesztett Flash Player még mindig az egyik legnagyobb biztonsági rés a számítógépeken. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne találnának a segédszoftverben egy olyan hibát, amelyet kihasználva távolról is átvehető az irányítás a számítógépek fölött, vagy vírus juttatható rájuk.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az elmúlt hetekben egy olyan biztonsági problémára bukkantak, amely nem csak elméletileg létezik, az Adobe közlése szerint ugyanis már sikerült olyan hackertámadást is azonosítani, amelyikben a bűnözők a CVE-2018-5002 számú sérülékenységet kihasználva támadtak meg számítógépeket.

Az Iceberg biztonsági cég szakemberei szerint a támadók jellemzően Office-dokumentumokban, Word- és Excel-fájlokban rejtik el a hibát kihasználó kártevőt, hiszen a böngészőkben már nehezebben érnének el sikert. A következő hetekben ezért fokozottan figyeljen arra, hogy megnyitja-e az e-mailben érkező dokumentumokat, főleg akkor, ha olyan feladótól kapja a levelet, akit nem ismer, vagy akinek a levelére abban a formában nem számított, ahogyan megkapta.

Az Adobe szerint érdemes mielőbb frissíteni a Flash Playert, és ehhez már ki is adták kritikusnak minősített hiba nélküli, frissített verziót. Hogy az ön gépén már az új kiadás fut-e, azt ezen az oldalon ellenőrizheti.

A Flash legújabb verziója a 30.0.0.113 jelzést viseli. Ha nem a legújabb verziószámot látja, akkor két dolgot tehet: Chrome és Internet Explorer böngészők esetén próbálja meg frissíteni magát a böngészőt, azzal együtt érkezik az új Flash-verzió is. Más böngészők, például Firefox használata esetén erről az oldalról töltheti le a legfrissebb verziót.

Kommentek:

Top 0