• Tech
Faktor

Sikerült a gondolatmegosztás: összekötötték három ember agyát a tudósok

Egy egyszerű üzenetet kellett továbbítani az agyak között és ez sikerült is.

Agykutatóknak sikerült az, ami korábban sosem: összekötötték három ember agyát úgy, hogy azok képesek voltak kommunikáció nélkül megosztani a gondolataikat egymással - írja a Science Alert.

A teszt során a három összekötött elméjű ember együtt, koordináltan játszott egy tetris-hez hasonló játékkal, az eddig ismert kommunikációs technikák használata nélkül.

Ketten egy olyan szobában ültek, ahol látták a pályát, a harmadik társuk meg egy olyanban, ahol a kontroller volt, mégis sikerült a gondolataik továbbításával teljesíteni a játékot.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kutatók szerint ez az első lépés afelé, hogy a jövőben sikerüljön nagyobb közösségek agyát hálózatszerűen összekötni. Emiatt a technológiát BrainNetnek, magyarul agyhálózatnak nevezték el.

A dolog úgy működik, hogy az agy elektronjainak mozgását rögzítik egy géppel, majd ezeket a jeleket közvetítik a többi agynak. Emiatt nem is kell egy helyen lenniük azoknak az embereknek, akik összekötik az agyukat – elég, ha van náluk egy gép, ami a saját agyuk információit felveszi, és továbbítja azokat egy másik agynak, valamint ennek fordítottját is elvégzi, feldolgozza, közvetíti a távoli agy információit. A kutatók emiatt elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben az interneten keresztül is képesek lesznek az emberek gondolatokat megosztani egymással, anélkül hogy kommunikálniuk kellene.

A kísérletben két „küldő” és egy „fogadó” agy volt. Előbbiek fején elektródákat helyeztek el, majd megkérték őket, hogy tetris-ezzenek. El kellett dönteniük, hogy az előttük lévő képernyőn lehulló, különböző formájú egységeket hogyan forgassák el úgy, hogy földet érve helykihagyás nélkül kiadjanak egy sort. A forgatásra azonban nem kaptak lehetőséget, erre csak a másik szobában ülő társuk volt képes. Ő viszont a játék képernyőjének az alját nem látta, így nem tudta, merre forgasson, kénytelen volt a két távoli társa döntésére hagyatkozni.

Amint a küldő agy szerepét játszó kísérleti alanyok döntöttek a forgási irányról, megkérték őket, hogy nézzenek rá az előttük lévő, két darab villódzó lámpára valamelyikére. Ha balra forgatnának egy blokkot, akkor az egyikre, ha jobbra, akkor a másikra. Az egyik lámpa gyorsabban (17 Hz), a másik lassabban villogott (15 Hz), emiatt az agyuk máshogy érzékelte őket, és ezt az érzékelési különbséget sikerült a kutatóknak rögzíteni és információvá alakítani az elektródákkal.

Miután ez megtörtént, a jelet a gép elküldte a harmadik kísérleti alanynak. A fogadó agyban ezután elektromos impulzusokkal különböző „fantomfényeket" villantottak fel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy valódi, észlelhető fényhatás nélkül kiváltották az emberi agyból ugyanazt a hatást, mint amit egy felvillanó lámpa okozna. Attól függően, hogy a két küldő jobb oldalra vagy bal oldalra csavarta volna a tetris-ben a lehulló formákat, a küldő agynak másfajta fantomfényeket sugároztak be géppel. A fogadó így aszerint forgatta jobbra-balra a kockákat, hogy mit „tanácsoltak neki” az elszigetelt másik szobából. A három résztvevőnek sikerült így teljesítenie a játékot - összegzi az Index.

Jelenleg még messze vagyunk a technológia széles körű használatától, nagyon lassú az adatátvitel, és nem is eléggé megbízható, írták a kísérletről készült publikációban a kutatók. De jelezték azt is, hogy szerintük hatalmas lehetőségek állnak az emberiség előtt, és ma már nem elképzelhetetlen az, hogy a jelenlegi közösségi oldalak egyszer majd egy hatalmas, valódi közösségi hálózatként működjenek, az emberek agyának összekapcsolásával.

Kommentek:

Top 0