• Kultúra

Vízipisztoly és Sopron Eye - mindjárt kezdődik a 24. Telekom VOLT Fesztivál

Június 28-án kezdődik a 24. Telekom VOLT Fesztivál. A legtöbben az IronMaiden, a The Prodigy, WizKhalifa, a Slayer és az Axwell^Ingrosso fellépését várják, de ezen a fesztiválon lesz a legtöbb magyar fellépő is. A nyitónapon először adják át a Petőfi Zenei Díjakat, de újdonság lesz az óriáskerék, a Folk színpad és a VOLT-Fő-Tér-Kép produkció is. Az idei VOLT-ra rekordszámú látogatót várnak a szervezők.

Rengeteg újdonság a VOLT-onA keddi sajtótájékoztató elején Lobenwein Norbert, a fesztivál szervezője Bánhegyi Zsófiát, a Telekom Csoport Kommunikációs Igazgatóját kérdezte – akivel nemrég együtt látták zenélni a Coldplayt is –, a Petőfi Rádió Petőfi Zenei Díjának átadóját várja leginkább, de örülne, ha jövőre a Coldplay is játszana a VOLT-on.

A Telekom VOLT Fesztivál nyitónapján először adják át a Petőfi Rádió zenei díjait. Elismerésben részesül a legjobb zenekar, dal, koncert, férfi- és női énekes, az év videóklipje, felfedezettje és dj-je is. Az esten két és fél órás koncertet adnak a magyar zenészek, mindenkinek 8-10 perc jut majd, de a gála után nagykoncertet ad Ella Eyre, Wilkinson és Ákos is.

A Telekom ügyel arra, hogy a fesztivál területén zavartalanul lehessen használni az internetet, ezért 4G hozzáférést biztosítanak. Ennek köszönhető az is, hogy tavaly 1,8 terrabájt volt a rendezvény idején az adatforgalom – ez Sopron adatforgalmának a kétszerese. Arra számítanak, hogy ez idén is nőni fog.

A Telekom téren LED-falon lehet majd látni a #telekom hashtaggel készített Instagram fotókat, de lehetőség lesz 360 fokos kép készítésére is.

A Telekom Buddy, Valentin és Bánhegyi Zsófia.

A Telekom Buddy, Valentin és Bánhegyi Zsófia.

A keddi sajtótájékoztatón Bánhegyi Zsófia a 4G adatforgalommal kapcsolatban a Telekom Buddy-ról is beszélt: „Azok számára, akik személyesen nem tudnak részt venni a fesztiválokon, a 4G-n működő, monitorral, kamerával és mikrofonnal felszerelt Telekom Buddy-k nyújtanak az élőhöz hasonló virtuális élményt." A Buddy-t egy Valentin névre hallgató fiú mutatta be Sopron Fő terén. A Buddy-n keresztül bejelentkezett a sajtótájékoztatóra az Ivan and the Parazol énekese, Vitáris Iván is, aki egy „jézusom”-mal indította a beszélgetést, és azt mondta, hogy „elég mókás” érzés a Buddy-n keresztül beszélgetni. Ezután az egyik újságírót és laptopját a Buddy-ba épített vízipisztollyal lelőtte.

A VOLT legnagyobb újdonsága idén a 25 méter magas Sopron Eye lesz, amelynek tetejéről nem csupán a VOLT teljes területe látható, de jó időben akár Bécs is. Lobenwin Norbert azt is elárulta, hogy nem bírták ki, és már a sajtótájékoztató előtt elújságolták Facebook oldaluk követőinek a hírt.

Emellett idén is felépül a 25 méter magas MOL Nagyon Balaton Torony, amely tetejéről egy 100 méteres kötélpályán csúszhatnak le a vállalkozó kedvűek. Először lesz a VOLT programjában az idén 100 éves magyar légiirányítást bemutató HungaroControl. A fesztiválozók a 20 méter magas toronyból egy felfújható légpárnára ugorhatnak, de a VOLT Vidámpark sem marad el.

És még mindig nincs végeLobenwein Norbert szervező beszélt a Fő-Tér-Kép nevű kezdeményezésről, amelyre július 1-jén, pénteken délelőtt 11-től mindenkit várnak a soproni Fő téren, ahol ismert kortárs művészek, a VOLT ART GROUP tagjai vezetésével a tér 24 ezer macskakövét aszfaltkrétával színezik majd ki. Az alkotást pedig a téren magasban elhelyezett kamerák rögzítik, a time-lapse filmet még aznap bemutatják. Az alkotásban ef. Zámbó István mellett Verebélyi Diána, Magyarósi Éva, Papp Ildikó és a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói is részt vesznek.

A világsztárokat egy-egy közterületi székkel, ef. Zámbó István alkotásával ajándékozzák meg a VOLT szervezői. Ezeket az alkotásokat később Sopron utcáin helyezik el, és bárki kipróbálhatja, milyen érzés a legnagyobbak székében ülni. "Most avattuk fel többek között Lemmy, David Guetta és Slash székét, idén öt világsztárt lepünk meg ezzel, a Prodigy-t és Paul Kalkbrenner-t csak azért nem, mert az ő székeiket évekkel ezelőtt már elhelyeztük Sopronban, amelyeket meg is látogatnak most" – mondta Fülöp Zoltán a VOLT szervezője, aki hozzátette, hogy az Iron Maidennel és a Slayerrel is egyeztetnek.

Lobenwein Norbert, Fülöp Zoltán, Bánhegyi Zsófia és Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Lobenwein Norbert, Fülöp Zoltán, Bánhegyi Zsófia és Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Fő a biztonságAz idei évtől a VOLT bejáratánál egy új check-in folyamatot vezetnek be. Ezzel a karszalag, amit a vócser beváltása után kap a látogató, nevesítve lesz, vagyis a becsekkolás után a karszalag személyhez lesz kötve. A bejáratnál - amikor a vócsert karszalagra cserélik - a személyi igazolványt vagy útlevelet beolvassa egy ID szkenner, ezután csatolják a vendégek kezére a karszalagot. A becsekkolás és az azonosítás növeli a biztonságot, és kiszűrni azokat, akik esetleg rossz szándékkal érkeznek, vagy szerepelnek valamelyik nemzetközi körözési listán. Az adatokat a hatályos magyar és EU adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelik.

Egész Sopron fesztiválozikSopron a leghűségesebb mellett a legvendégszeretőbb város is szeretne lenni, ezért a VOLT-ra a város is készül. Fodor Tamás, Sopron polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: "A belvárosban idén már 30 helyszínen programokkal és akciókkal várjuk a VOLT Fesztivál vendégeit." Például a belvárosi Festőteremben a VOLT-tal közösen nyitották meg Fehér László Kossuth-díjas festőművész kiállítását, amely VOLT-os karszalaggal ingyenesen látogatható.

2015-ben a VOLT Fesztivál felkérésére az esemény himnuszát a Wellhello és a Halott Pénz írta meg, "Emlékszem, Sopronban" címmel. A polgármester elmondta:

"A dal azóta Sopron himnusza is lett egyben, hiszen a soproniak büszkék rá, máig hatalmas siker és már közel 12 millióan látták a YouTube-on. Éppen ezért az idei VOLT Fesztiválon polgármesteri oklevelet adományozunk a Wellhello és a Halott Pénz zenekaroknak."
Kommentek:

Top 0