• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Telefonon egyeztetett Obama és Erdogan

Barack Obama washingtoni idő szerint péntek délután felhívta telefonon Recep Tayyip Erdogan államfőt, és segítséget kért tőle az Iszlám Állam ellen, amely a szíriai Kobani városát zárta körül.

A Fehér Ház közleménye szerint az Obama-Erdogan megbeszélés a Kobani körül kialakult helyzetről és az Iszlám Állam elleni újabb lépésekről szólt. Az amerikai elnök megbecsülését fejezte ki a török államfőnek azért, mert Törökország több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, köztük éppen a török-szír határon lévő Kobaniból menekülőket is.

A két politikus - a Fehér Ház közleménye szerint - megvitatta az afganisztáni helyzetet is.

A török államfő korábban azt nyilatkozta, hogy a Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű kurd csoport, amelynek öngyilkos merénylője szerdán Ankarában robbantott, amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen. Az amerikai külügyminisztérium pénteken cáfolta ezt:

EZT IS AJÁNLJUK:
    „az Egyesült Államok semmiféle fegyvert nem adott a kurd milicisták csoportjának".

    Washington egyébként a szíriai kurd harcosokat hasznos szövetségesnek tartja az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara azonban terrorista csoportoknak tekinti őket, amelyek kapcsolatban állnak a törökországi kurd lázadó csoportokkal – írja az MTI

    Top 16