• Élet
Faktor

Rengetegen érzik most rosszul magukat - ez az oka

A tél közeledtével egyre rövidül a világos órák száma - sokan csak az irodájuk ablakán keresztül látnak ilyenkor a napfényt.

Rengetegen vannak Magyarországon olyanok, akik télen úgy ingáznak az otthonuk és a munkahelyük között, hogy mikor dolgozni indulnak, még sötét van, amikor pedig hazamennek, már újra sötét van.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A brit szervezet, a Healthspan jelentése szerint a jóval északabbra fekvő Egyesült Királyságban ennél is súlyosabb a helyzet: sokan naponta összesen maximum egy órán át látnak napfényt, de rengetegen vannak, akiknek még ennyi sem jut. A megkérdezettek háromnegyede ugyanis azt vallotta, hogy hetek is eltelhetnek anélkül, hogy a szabadban tartózkodnának a napfényes órák alatt, mert messze laknak a munkahelyüktől, ott ebédelnek, eltolt műszakban dolgoznak, esetleg túlóráznak - írja a Daily Mail.

    A napfény – és ezzel együtt a D-vitamin – hiánya a szervezetet is megviseli: a felmérés szerint az emberek 56 százaléka sokkal fáradtabb ilyenkor, és minden negyedik ember azt vallotta, hogy az állandó sötétség miatt jóval könnyebben dühbe gurul, mint nyáron. A felnőttek harmada pedig „szezonális affektív zavarban”, a depresszió egyik évszakhoz kötődő formájában szenved.

    Az orvosok ezért azt javasolják az embereknek, hogy igyekezzenek mindent megtenni azért, hogy akár fél órára is kijussanak naponta a friss, napfényes levegőre, különben komoly visszaesést tapasztalhatnak a teljesítményükben és a közérzetük is rohamosan romlani fog.

    Kommentek:

    Top 16