• Külföld
Faktor

Kínhalált halt a teknős, 11 kiló fémet találtak a gyomrában

Vérmérgezésben elpusztult kedden az a thaiföldi levesteknős, amelynek gyomrából két hete közel ezer pénzérmét operáltak ki orvosok.

Fotó: Europress / Roberto Schmidt - AFP

Fotó: Europress / Roberto Schmidt - AFP

A rengeteg megevett aprópénz miatt lett vérmérgezése. A műtét után "végre szabadon tudott úszni és boldogan enni, mielőtt kimúlt volna" - közölte Nantrajka Csanszu, aki 11 kilogramm pénzérmét távolított el az állat gyomárból március 6-án egy hosszú műtét során.

Az Omszinnak (Persely) elnevezett teknős jól volt az operáció után, de egy szombati orvosi ellenőrzésnél derült ki, hogy gondok vannak a bélrendszerével. Az orvosok másodszor is megműtötték, ám azóta a teknős kómában volt, és már nem ébredt fel.

A Bangkoktól 120 kilométerre délre lévő Szri Racsa város egyik tavában élt a 25 éves nőstény levesteknős (Chelonia mydas), amelynek gyomrából 915 érmét operáltak ki egy hatórás műtét során a bangkoki Csulalongkorn Egyetemi Kórházban.

Az állatot katonák vitték állatorvoshoz, amikor észlelték, hogy úszáskor nem használja az egyik lábát. Megröntgenezték és számítógép-tomográfiás vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta az aprópénzeket Omszinban. Az érmék súlya összeroppantotta a teknős hasi páncélját, életveszélyes fertőzéseket okozott. Az orvosok szerint több érme megrozsdásodott vagy részben feloldódott.

A thaiföldiek szerint szerencsét és hosszú életet hoz, ha pénzt dobnak a teknősök otthonául szolgáló tavakba.

A levesteknősöket, melyek átlagosan 80 évig élnek, az IUCN természetvédelmi világszervezet a veszélyeztetett fajok közé sorolja.

A sajtó az elmúlt hónapban értesült a teknős esetéről, aminek köszönhetően 15 ezer baht (125 ezer forint) gyűlt össze az életmentő műtétre.

Kommentek:

Top 0