• Krimi

Tehetetlenek a szülők a pedofilokkal szemben

Szinte lehetetlen korlátozni, hogy kihez mihez férjen hozzá az interneten a szakember szerint. Pont ezért ez a pedofiloktól is nagyon nehéz megvédeni a gyerekeket. Legutóbb egy olyan férfit fogtak el, aki a vád szerint tizenéveseket kért arra a gépe előtt, hogy vetkőzzenek neki, illetve maszturbáljanak. Ráadásul hasonlóért korábban egyszer már elfogták.

A kislányok erre nagyon eltérően reagálnak illetve az is nagyon változó, hogy egyáltalán mennyire értik, hogy mit tesznek – mondja Illési Zsolt informatikai igazságügyi szakértő, főiskolai docens. A társadalmi, szülői nevelés nagyon fontos. De az iskolában is kéne azt tanítani, hogy az, amit az interneten csinálnak, jó vagy nem.

illusztráció - Fotó: Getty Images/Christopher Furlong

illusztráció - Fotó: Getty Images/Christopher Furlong

A szakember szerint technikailag a szülők keveset tudnak tenni azért, hogy megvédjék a gyereküket. Ugyan léteznek olyan szülői felügyeleti eszközök, amelyeket a számítógépre vagy a telefonra fel lehet tenni, ezek azonban csak a jól ismert megoldásoktól védenek. A legtöbb esetben ezek könnyen megkerülhetőek. Jó példa erre – teszi hozzá –, hogy például azokban az arab országokban, ahol korlátozni akarják az internet, gyakorlatilag minden elérhető. Illés Zsolt szerint ugyanis egyszerűen nem lehet minden lehetséges támadás ellen védekezni. Az internet ráadásul arra épül, hogy hibatűrő legyen, akár egy atomtámadás után is működjön. Nem pedig arra, hogy korlátozzon valakit.

Azt is mondja, az interneten mindenki azt gondolja, hogy személytelenebb. Már csak azért is, mert nem látja közvetlenül, hogy kivel kommunikál. Ezért is hiszi azt, hogy többet megengedhet. Ezt jól tükrözik a kommentek, ahol sokan szélsőséges kijelentéseket is tesznek.

Az internettel kapcsolatban kevesen értik meg azt az internetes szakértő szerint, hogy mindaz, ami ott elhangzik, meg is marad, gyakorlatilag leszedhetetlen. Az internetnek ugyanis van egy olyan része, amit a kereső program nem ad ki találatnak, de ez nem jelenti azt, hogy egy korábban eltávolított párbeszéd valóban törlődik is. Igazságügyi szakértőként Illés pont ezt csinálja, vagyis törtölt adatokat szed elő a számítógépekről. Erre egyébként szerinte az informatikusok jelentős része képes.

Top 0