• Külföld
Faktor

Tehervonattal vitték a havat a kutyás szánhúzó versenyre

Az enyhe tél miatt hét tehervagonnyi havat kellett szállítani az alaszkai Anchorage-ba, hogy útjára indulhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, az Iditarod.

A verseny 43 éves történetében még soha nem fordult elő, hogy Anchorage utcáit távoli vidékekről hozott hóval kelljen beborítani, és bár a hét végén egy kissé havazott, a szervezőknek mintegy öt kilométerrel le kellett rövidíteniük az anchorage-i bemutatkozó, felvezető szakaszt a hóhiány miatt.

Illusztráció: pixabay

Illusztráció: pixabay

"Sajnos nagyon enyhe az idő és több havat nem lehetett ideszállítani" - mondta Stan Hooley, az Iditarod rendezője.

Az ember és állat számára egyaránt nagy kihívást jelentő 1600 kilométeres versenyre idén 85-en neveztek szerte a világból, köztük hét egykori bajnok. A külföldiek többsége Norvégiából érkezett, de elindult a megpróbáltatáson az a 49 éves angol nő, Kim Franklin is, aki 2008-ban már megpróbálta átszelni Alaszkát, ám kénytelen volt feladni a küzdelmet.

A kutyaszánok vasárnap indultak az Anchorage-tól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Willow-ból és körülbelül kilenc napra lesz szükségük ahhoz, hogy a Bering-tenger partján lévő Nome-ba érjenek. A szervezők szerint Willow után már jóval kedvezőbbek lesznek a terepviszonyok, bár az Iditarod honlapja szerint idén a magas hőmérséklettől függ a verseny kimenete. Az egyes szakaszok után ugyanis a kutyák nem fogják tudni lehűteni magukat a hóban úgy, ahogy megszokták. A hóhiány már az elmúlt két évben is megkeserítette a versenyzők és a kutyák életét.

Az elmúlt négy évben három versenyt megnyerő Dallas Seaway szerint nagyon sok jó csapat indult idén, és ezért nagyon sok versenyzőnek van esélye nyerni.

A kétszeres korábbi bajnok, az 58 éves norvég tűzoltó, Robert Sorlie valószínűleg idén indul utoljára az Iditarodon kora és a versennyel kapcsolatos magas költségek miatt.

Dee Dee Jonrowe, a túlélő
Fotó: facebook

Dee Dee Jonrowe, a túlélő Fotó: facebook

Dee Dee Jonrowe-t, aki idén már 34. alkalommal vágott neki a távnak, az Iditarodok nagy túlélőjének tartják: a nő túlélt egy súlyos autóbalesetet, megbirkózott rákbetegségével, fagyási és számos más versenysérülésével. Néhány hónapja az alaszkai erdőtüzek következtében leégett willow-i otthona és a kennel, ahol szánhúzó kutyáit tartotta.

Ez a legkeményebb évem, amit átéltem, valóban a legkeményebb. Mindenem elveszett. Nagyon sokat sírtam az elmúlt évben

- mondta a willow-i indulás előtt.

Willow az alaszkai szánhúzó közösség központja. Több mint ezer szánhúzó kutyát kellett kimenekíteni az erdőtüzek miatt, amelyek több mint hétezer hektárnyi erdőt és 50 épületet pusztítottak el.

Az Iditarod versenyt egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején egymást váltó kutyaszánokkal juttattak el sietve diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

Top 0