• Élet
Maksa Mónika

Csökkentenék a tehenek bélgázképződését, hogy megmentsék a bolygót

A tehenek - és más élőlények - szellentése is sok metánt tartalmaz. A metán pedig a szén-dioxid és a dinitrogén-oxid mellett a harmadik olyan gáz, amely leginkább felel a globális felmelegedésért.

A kérődző állatok, mint a tehenek, a bárányok vagy a kecskék évente nagyjából 100 millió tonna metánt juttatnak a levegőbe szellentéssel, kérődzéssel vagy éppen ürülékükkel. Ennyi metán pedig gyorsíthatja a szén-dioxid miatti melegedést.

A tudománynak azonban van megoldása a problémára. A Gizmodo szerint ugyanis a tudósok néhány éve felfedezték a 3-nitrooxypropanol (3-NOP) nevű vegyületet, amely különösen hat a kérődzők emésztésére. Állati takarmánnyal beadva akár 30 százalékkal is képes csökkenteni a juhok és a tehenek metánkibocsátását.

A tehenek nemsokára kevesebb gázt juttathatnak a levegőbe.

A tehenek nemsokára kevesebb gázt juttathatnak a levegőbe.

Fotó: Sulyok László

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatók a Proceedings of the National Academies of Sciences folyóiratban közzétett tanulmányban meg is magyarázzák a vegyület működését. A 3-NOP úgy hat a kérődzők emésztésére, hogy kikapcsolja annak az enzimnek a működését, amely felelős a metánképződésért. Az enzimet egy csapat mikroorganizmus bocsátja ki, amelyek a gyomor bendőnek nevezett részében élnek. Ezeket már egy kis mennyiségű 3-NOP is el tudja nyomni.

    A bendő a tehenek négy részből álló gyomrának azon része, amely kritikus szerepet játszik az emésztésben. Az itt található baktériumok és gombák bontják le a cellulózt, amelyet az ember például meg sem tud emészteni, és a fűben, a levelekben és más növényekben található.

    A kutatás szerint a 3-NOP csak a metánképződést gátolta, de nem volt jelentős hatással a szervek flórájára, így az emésztést segítő baktériumokra sem.

    A szer hatásának nem csak a légkörre vannak kedvező hatásai. A metánképződés ugyanis energiát vesz el az állatoktól, így a súlyuk sem gyarapszik annyira. Ha azonban ezt sikerül kiküszöbölni, akkor több tápanyagot is hasznosítani tudnak majd, ez pedig a gazdáknak is kedvez.

    Top 16