• Belföld

Taxistüntetés: reggelig maradnak a taxisok

Hétfő estére már sehol nem volt nagyobb torlódás Budapesten. Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok kora reggel óta több helyen nehezítik a közlekedést.

A legtöbb taxi az Andrássy út és a Deák téri templom közötti szakaszon áll. Az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út és a József Attila utca csomópontjánál rendőrök irányítják a forgalmat, de egy sávon ott is haladhatnak az autósok.

A Károly körúton – amelyet egy időre teljes szélességében elzártak a taxisok – már minden sáv szabadon járható.

Előzetes bejelentés nélkül kezdtek hétfő reggel demonstrációba a fővárosban taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni tiltakozásul. Délután három óra után a tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét.

Korábban Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a tüntetők. Azt is mondta, nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

A taxisok azután döntöttek a lezárásról, hogy problémájukra nem született megoldás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, illetve küldöttségeik kérésével "nem foglalkoztak érdemben" a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok próbálták kideríteni, mikor teljesítik a kéréseiket.

A rendőrség hétfő délután felszólítást tett közzé honlapján az Uber ellen szerveződött taxistüntetés szervezőihez és résztvevőihez címezve, miután a tiltakozók egy-egy útszakaszt teljesen lezártak a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) akkor azt írta: a demonstráció résztvevői jogsértést követnek el.

A rendőrség több közleményben is felszólította a be nem jelentett tüntetés szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél „állítsák vissza a rendezvény azon korábbi állapotát”, amelynél a forgalom egy-egy sávon haladhatott.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már többször egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot – mondta.

Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban. A hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt nagy konkurenciát jelent a hagyományos taxiszolgáltatásnak szerte a világban. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik. A szolgáltatást igénybe vevők olcsóbban jutnak el úti céljukhoz, az autós pedig magánvállalkozásként kötetlenebbül szállíthat utasokat. Emiatt a felülről szabályozott, monopolizált piac előnyeit eddig élvező taxisok egyre kevesebb fuvarhoz jutnak. Így az Uber megjelenése sok helyen tiltakozásokat váltott ki a taxisok és a kormányok részéről egyaránt.

Az Uber közösségitaxi-szolgáltatás ellen már korábban is demonstráltak a taxisok Budapesten – írja az MTI.

Top 0