• Belföld

Taxis szakszervezet: az Uber nem működik jogszerűen

A Magyar Taxisok Szakszervezete szerint senki nem ellenőrzi az Uber-sofőröket és autóikat, ezzel szemben a taxisoknak számos kritériumnak kell megfelelniük.

Míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak „kifogástalan műszaki állapotú autókkal” fuvaroznak, az Uber sofőrjeinek autóit senki nem ellenőrzi, így „állapotuk nem érdekel senkit " – közölte a szervezet az MTI-vel.

Taxis demonstráció

Taxis demonstráció

A taxisszakszervezet szerint, míg az Uber-vállalkozáshoz „elég egy kósza ötlet”, addig ahhoz, hogy sárga taxis lehessen valaki, komoly befektetés kell. Véleményük szerint ezért sérül a versenyegyenlőség elve, hiszen az Uber azért lehet olcsóbb, mert a taxisokat köti a kötelező tarifa, amelyet viszont nem ők akartak – közölték. A szervezet azt is kiemelte, hogy az Uber-sofőrök egészségi, mentális állapotát nem ellenőrzik, a taxisoknak viszont komoly pályaalkalmassági vizsgálaton kell megfelelniük.

Az Uber nem működik jogszerűen, hiszen az elmúlt évben egy kormányrendelet megtiltotta az általuk használt alkalmazást. Joggal várjuk el tehát a törvény alkalmazóitól, hogy a törvényalkotók akarata szerint járjanak el

- írta a Magyar Taxisok Szakszervezete a közleményben.

Előzetes bejelentés nélkül kezdtek hétfő reggel demonstrációba a fővárosban taxisok, tiltakozva ezzel az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen. A tüntetésről itt és itt olvashat.

Top 0