• Politika

Taxissá kell válni az Uber-sofőröknek: itt a szabályozás

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapján lehet elolvasni az Uber-sofőröknek szánt szabályozást. A sofőrök a honlapról megtudhatják, hogy nekik, illetve autóiknak milyen feltételeknek kell megfelelniük a szabályos fuvarozáshoz.

Az NKH honlapján található szabályok szerint személytaxi-igazolványt kell kiváltani, és sárga alapszínű rendszámot kell az autókra tenni. A sofőröknek be kell tölteniük a 21. életévüket, valamint legalább kétéves B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük, és el kell végezniük a pályaalkalmassági vizsga második kategóriáját.

A januári tüntetés egyik transzparense.

A januári tüntetés egyik transzparense.

Az autók nem lehetnek több mint 10 évesek, és környezetvédelmi osztályuk legalább EURO IV-es kell, hogy legyen. A kocsikban fel kell tüntetni a viteldíjakat, emellett „taxi szabadjelző” berendezést is kell tenni az autókba.

Budapesten nem csak ezeket a feltételeket kell teljesíteni. A fővárosban ugyanis fix hatósági árat kell alkalmaznia az Ubernek, kötelező bankkártyaterminált tenni a kocsikba (pedig egyébként az Uber-kocsikban nincs fizetés, az az interneten történik), az autók pedig csak sárgák lehetnek.

Vagyis, ez a szabályozás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Uber csak akkor működhet tovább, hanem minden Uber-sofőr taxissá válik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban azt mondta, hogy március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy az Uber-sofőrök autójáról levegyék a rendszámot, ha nem felelnek meg a taxisokkal szemben támasztott feltételeknek. A rendőrök azonban már vontak ki februárban is autót a forgalomból a szabálytalanságok miatt.

Az Uber a múlt héten sajtótájékoztatón reagált a szabályokra. Azt mondták, hogy az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, voltaképp egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek. Hozzátették, hogy nincs diszpécser-központjuk, drosztjuk, azaz taxiállomásuk. A fuvart pedig nem készpénzben, hanem elektronikusan fizetik ki az utasok – írja az MTI.

Top 0