• Belföld
Faktor

Taxisok: "tovább fogunk demonstrálni, nem értünk el semmit"

Vasárnap éjfél óta tüntetnek a taxisok az Uber ellen. A kormány ígéretet tett egy egységes szabályozás kidolgozására. A Deák térnél tüntető taxisok viszont azt mondták, ez nekik nem elég.

„Semmire nem kaptunk konkrét választ.”

- mondta a taxisokat képviselő Gottlieb Géza.

Bár a kormány késznek mutatkozott a tárgyalásokra, a taxisok azt sérelmezik, hogy nem az általuk kijelölt emberrel folytatták volna a szakmai kérdésekről szóló megbeszéléseket. A taxisok ugyanis azt akarják, hogy ők választhassák ki a delegáltjukat, míg a kormány szerintük csak azt jelölhette volna ki, hogy az ő részükről ki vesz részt a tárgyalásokon. A taxisok attól sem zárkóznak el, hogy ezeken az egyeztetéseken az Uber is jelen legyen, és elmondhassa a véleményét a közös szabályozásról.

„Semmi olyan nemű dolog nem hangzott el, ami megnyugtathatná azokat az embereket, akiket utcára hívtunk azzal, hogy munkalehetőséget fogunk nekik teremteni. Azzal, hogy Magyarországon nem működhet törvénytelenül egy olyan szervezet, ami tönkreteszi az ő munkájukat.”

- mondta Gottlieb.

Mivel a taxisok véleményük szerint nem értek el semmit, tovább demonstrálnak. Ugyan eredetileg csak szerda éjfélig volt engedélyük a tüntetésre, de már a nap folyamán benyújtották a hosszabbítási igényüket a rendőrséghez – előre jelezték, hogy annak fényében kérik a hosszabbítást, hogy mi hangzik el a kormányülésen. Mint elmondták, addig fognak tüntetni, míg elfogadható eredményt nem érnek el – addig minden alkalommal meghosszabbíttatják a tüntetési engedélyüket. Arról, hogy csütörtöktől hány sávos lezárásra lehet számítani, még egyeztetnek.

A taxisok most egy hivatalos anyagot várnak a kormány részéről a kormányülés eredményeiről. Mint Gottlieb elmondta, eddig semmilyen időpont nem hangzott el a tárgyalások kezdetét illetően, szerintük ígéreteket kaptak – mivel ez kevés, továbbra is az utcán maradnak. Addig, míg el nem érik a céljaikat.

Bár a kormány szigorúbban akar fellépni az Uberrel szemben és, ahogy korábban is írtuk, mindenkire nézve egységes szabályozást akarnak kidolgozni, a taxisok szerint

„van egy hatályos törvény, azt kell betartatni… Egyelőre mi azt látjuk, hogy nem tartatja be a törvényt a piacon illegálisan szereplő céggel, velünk viszont az ő általa hozott törvényt tökéletes mértékben betartatja.”

Azt Gottlieb elmondta, hogy szívesen várnak a tüntetésre a kormány részéről képviselőt, de akár ők is küldenek delegáltat, hogy egyeztessenek a követeléseikről, és kifejthessék álláspontjukat.

Top 0