• Belföld

Taxis tüntetés: este 7-ig egy-egy sáv ismét szabad a Bajcsy-Zsilinszky úton

Egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé hétfőn késő délután, miután az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok elvitték keresztben álló autóikat az úttestről.

A Deák Ferenc tértől viszont továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni.

Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője elmondta: megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon elengedik este 7 óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is.

Azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

A taxisok azután döntöttek a lezárásról, hogy a képviselőik és Tarlós István főpolgármester nem találtak közös megoldást a problémáikra. Erről itt írtunk. Szerintük „nem foglalkoztak érdemben” kéréseikkel a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok megpróbálták kideríteni, mikor teljesítik követeléseiket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt írta: a tüntetők jogsértést követnek el.

A rendőrség ezért felszólította a be nem jelentett tüntetés szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél „állítsák vissza a rendezvény korábbi állapotát", amelynél a forgalom még egy-egy sávon haladhatott.

Később újabb közleményt tett közzé a rendőrség, amelyben azt írták: a rendőrség felszólítását betartották, úgyhogy három irányban, a Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út, valamint a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér irányába egy-egy sávban megindult a forgalom.

Ugyanakkor másodszor is a felszólították a szervezőket, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút irányába egy sávon engedjék el a forgalmat.

Előzetes bejelentés nélkül kezdtek hétfő reggel tüntetni a fővárosban taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen. Délután három óra után a tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét.

Top 0