• Belföld
Faktor

A taxisok tüntetnek, az Uber visszavág

Több fővárosi busz menetrendje változik kedd délután, mert a taxisok demonstrációja miatt útlezárások lesznek Budapest belvárosában. Az Uber válaszul könnyített a fuvardíjak kifizetésén.

A taxisok a szerintük illegálisan működő Uber személyszállító szolgáltatás ellen tüntetnek. Ezzel kapcsolatban Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt írta MTI-nek, hogy ha demonstráció miatt lezárják a Fővám teret és a Vámház körutat, akkor

várhatóan fél három és negyed hat között

a 83-as trolibusz a Fővám tér felé a Kinizsi utca-Lónyay utca-Kálvin tér-Üllői út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Közraktár utca és a Fővám tér megállót.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Taxis demonstráció

  Taxis demonstráció

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Várhatóan fél három és fél hat között

  lezárják a Lánchíd Pestről Budára vezető oldalát,

  ekkor ebben az irányban a 16-os és a 105-ös busz az Erzsébet hídon át közlekedik, így nem érinti a Hild tér, a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér megállót. A pesti végállomások felé tartó buszok útvonala ugyanakkor nem változik, azok továbbra is a Lánchídon át haladnak. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint

  a lezárások érintik az I., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI. és a XIV. kerületet is.
  Így tüntettek a taxisok

  Így tüntettek a taxisok

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Elvehetik a rendszámot és a jogosítványt Pedig a kormány, úgy tűnik, elszánta magát: Fónagy János államtitkár pár napja azt mondta,a a kormány elfogadott egy kormányrendeletet, amely több korábbit módosít, illetve több törvény módosítására tesz javaslatot. Az egyik javaslat szerint 9 büntetőpontot kap az a sofőr, akinek nincs engedélye személyszállításra. Az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, amely már a jogosítvány legalább hat hónapig tartó visszavonását jelenti. A jogellenes szállításhoz használt autó első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból: ezt úgy szigorítanák, hogy akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, annak három évre is levehetnék a rendszámát.

  Nem hagyja magát az UberMiközben a taxisok felforgatják a fővárosi közlekedést, az Uber újított szolgáltatásán. A legutóbbi demonstráció idején

  féláron utazhattak náluk az emberek,

  mostantól pedig már a kínai Alibaba fizetési rendszerével, az Alipay szolgáltatással is ki lehet fizetni az Uber fuvardíjait világszerte.

  Az Uber fuvarmegosztó szolgáltatás és a kínai Alibaba internetes kereskedelmi portál fizetési rendszere, az Alipay közötti megállapodás szerint mostantól az Alipay-en keresztül világszerte ki lehet fizetni az Uber fuvardíjait.

  A fuvardíjak kifizetésének a lehetősége az Alipay-jel Kínában már 2014 óta működik. Mostantól azonban a szolgáltatást a világ 69 országában, több mint négyszáz városban is igénybe lehet venni, ahol az Uber jelen van. Indiában ráadásul a fizetéseket az Alipay indiai partnerével, a Paytm szolgáltatással lehet lebonyolítani.

  Top 16