• Külföld

Távozott a gazdasági miniszter

Korrupció, sikkasztás, nyomásgyakorlás ezekkel indokolta távozását Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter Ukrajnában. Három másik miniszter is le akart mondani, ám ők mégis maradtak.

Ajvarasz Abromavicsuszt Petro Porosenko államfő megpróbálta meggyőzni, hogy maradjon, de a gazdasági miniszter távozott. Ezt azzal indokolta, hogy a Petro Porosenko államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat. Ezenkívül megvádolta az elnök egyik szövetségesét, hogy megpróbált elsikkasztani állami pénzeket. Elmondta, hogy a legsúlyosabb konfliktusa Ihor Kononenkóval, Porosenko Blokkjának frakcióvezető-helyettesével volt. Abromavicsusz szerint a helyettes frakcióvezető azt akarta elérni nála, hogy nevezze ki egyik emberét miniszterhelyettesnek a gazdasági tárcánál.

Ukrajna nyugati támogatói rögtön figyelmeztették az ukrán vezetést, hogy az ország kihátrál a reformok mögül, amelyek keresztülvitelét vállalta a több milliárd dolláros pénzügyi segélyért cserébe.

Arszenyij Petrovics Jacenyuk miniszterelnök erre azt mondta, hogy kormánya nem tér el a megígért reformoktól, és követelte, hogy a politikusok hagyjanak fel a kormány zsarolásával, a nyomásgyakorlással, a miniszteri, miniszterhelyettesi, állami cégvezetői helyekért a kulisszák mögött folytatott ügyletekkel. Korábban bejelentette a lemondását az egészségügyi, a mezőgazdasági és az infrastruktúráért felelős miniszter is, de ők a kormányülésen közölték, hogy maradnak, ha politikai befolyástól mentesen keresztülvihetik az eltervezett reformokat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16