• Belföld
Faktor

Kevesebb fizetés, de nagyobb kényelem - megéri?

Egyre több újító megoldás születik arra nézve, hogyan lehet kényelmesebbé, mégis ugyanolyan hasznossá tenni a munkaidő eltöltését. Nyugat-Európában például már sok iroda úgy osztja be dolgozói munkaidejét, hogy abban bőven van távmunkával töltött idő is. Magyarországon is ez lehet a jövő?

Ön dolgozna otthonról, de kevesebb fizetésért?

Illusztráció

Illusztráció

A forgalmi dugók elkerülése, családias légkör, egész nap pizsamában ücsörgés - az otthonról végzett munkának számtalan előnye van. Sokakat olyannyira vonz ez a lehetőség, hogy akár még a fizetésük 20 százalékáról is lemondanának azért, hogy otthonról dolgozhassanak - derült ki az irodaszereket gyártó német cég, a Leitz felméréséből.

EZT IS AJÁNLJUK:
  A részleges távmunka ötlete nagyon tetszik, néha tényleg sokkal kényelmesebb lenne, ha nem kéne bemennem dolgozni, a feltételek pedig otthon is adottak. Hogy ezért cserébe lemondanék-e a fizetésemről? Most még nem vagyok olyan anyagi helyzetben, de szerintem egy átlagnál magasabb bér esetén megérheti feladni némi pénzösszeget a komfortért cserébe

  - mondta a 27 éves Dóri, aki egy autóalkatrészek értékesítésével foglalkozó cég partnereinek kintlévőségeit kezeli.

  Nyugat-Európában már rengeteg cégnél bevált gyakorlat, hogy a munkavállalók munkaidejük egy részében otthonról dolgoznak. Az irodai dolgozók vagy szellemi munkát végzők esetében ez az arány már eléri a 80 százalékot.

  Illusztráció

  Illusztráció

  Természetesen a távmunka bizonyos foglalkozásoknál fel sem merülhet - nem véletlen, hogy elsősorban az irodai, szellemi munkát végző cégek esetében alkalmazzák ezt a megoldást. De emellett az is fontos, hogy a munkavállaló rendelkezzen bizonyos alapfeltételekkel, amelyek garantálják a távmunka gördülékenységét: folyamatosan elérhető legyen interneten és telefonon, legyen egy csendes, munkavégzésre alkalmas szobája, és mindenekelőtt legyen kellő önfegyelme ahhoz, hogy otthonról is megfelelően dolgozzon. Enélkül ugyanis a munkavállaló kihasználja az ellenőrzés hiányát, és munkaidőben is mással foglalkozik.

  "Szerintem ez sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak nem lenne hasznos. Engem nagyon zavarna a bezártság, az, hogy nincs kivel beszélnem, nincs, aki folyamatosan visszajelezne, hogy jó-e az, amit csináltam, ehelyett folyamatosan várhatnék egy telefonhívásra vagy egy e-mailre.

  Előbb-utóbb úgyis kihasználnám a szabadságot, míg a visszajelzésre, további utasításra várok, és mással foglalkoznék. A főnökök pedig így sokkal nehezebben ellenőrizhetnének, és előbb-utóbb búcsút inthetnének a határidőknek" - mondja Éva, aki már 15 éve irodai ügyintézőként dolgozik.

  A magyar munkaadókra elsősorban ez a hozzáállás jellemző: szeretik átlátni, hogyan haladnak a munkafolyamatok szálai, erre pedig akkor van a legpontosabb rálátásuk, ha a beosztottak ott vannak a közelükben. Hiába a modern technológia - az internet vagy éppen a mobiltelefon -, a kommunikáció még mindig akkor a leggördülékenyebb, ha személyesen zajlik. Emellett sok munkaadó attól tart, hogy ha a dolgozó nincs szem előtt, akkor hajlamos lébecolni.

  Korábban egy másik megoldásról írtunk, amelyet már Magyarországon is bevezettek egy kisvállalatnál: a négy napos munkahétről - részleteket itt olvashat.

  Kommentek:

  Top 16