• Külföld
Faktor

Ötletes kezdeményezés: így jutnak ingyen sörhöz a háromszékiek

A szelektív hulladékgyűjtést jutalmazza a köztisztasági vállalat.

Illusztráció.

Illusztráció.

Elkezdődött a háromszéki Tega köztisztasági vállalat lomtalanítási és üveggyűjtési akciója március elején – írja a Székelyhonra hivatkozva a Don't waste it.

A háromszéki falvakban kapuról kapura járva gyűjtik be a szelektív hulladékot. Máthé László igazgató kifejtette, az elmúlt évek tapasztalata szerint ez a módszer a legeredményesebb, mivel vidéken kevesen viszik el az újrahasznosítható hulladékot a szelektív gyűjtőkonténerekhez. Jelenleg a rendszer úgy működik, hogy minden második héten az újrahasznosítható hulladékokat összekeverve szállítják el. Azzal is próbálkoznak, hogy ezeket már a háztartásokban különválogassák, tehát az üveget ne keverjék a többi szelektív hulladékkal.

A vállalatnak ez azért jó, mert az összetételét tekintve tisztább hulladékot gyűjtenek be és adnak tovább – részletezte Máthé László. Azzal ösztönzik az embereket, hogy minden öt kilogramm külön válogatott üvegért egy fél liter sört adnak. A tervek szerint többször is lesz hasonló akció: tavasszal és nyár elején, illetve nyár végén és ősszel. Akárcsak az elmúlt években, idén is átveszik az elektronikai, illetve a háztartási gépeket, ezek kilogrammban becsült értékét levonják a szemétszállítási díjból. A bútorokat, a nagy méretű lomokat pedig ingyen elszállítják.

"A hulladék összmennyisége folyamatosan nő, és nem mindegy, hogy mennyi kerül a lerakóra" – mondta az igazgató.

Kovászna megye falvaiban az elmúlt két évben jelentősen megemelkedett a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, egyről 16 százalékra. Városokon ez az arány meghaladja a 30 százalékot. A szelektív gyűjtésben a megye legmagasabban fekvő települése, Kommandó teljesít a legjobban, a hulladék 40 százalékát szétválogatják, ezt követi Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely 30 százalékkal.

Kommentek:

Top 0