• Belföld
Faktor

Szóltak a kormánynak: a kicsik nem tudnak vigyázni a könyvekre

A szülők felvetésére döntött a kormány az 1. és 2. osztályos diákok tartós tankönyveinek "kivezetéséről" - mondta Palkovics László oktatási államtitkár az M1 péntek reggeli műsorában.

Az államtitkár szerint tavaly tavasszal "szülői oldalról" vetették fel, hogy az 1. és 2. osztályos tanulók könyveit nehéz "tartós állapotban" megőrizni, a beleírtakat radírozni, majd visszaadni. A kormány ezért hozta azt a döntést, hogy ne terheljék feleslegesen a szülőket. Az idei költségvetésben már számoltak is ezzel - jegyezte meg.

Az oktatási államtitkár hozzátette: megvizsgálják, hogy a 3. és 4. osztályosokra is kiterjesszék-e a tartós tankönyvek kivezetését.

Illusztráció.

Illusztráció.

Palkovics László arról is beszélt, hogy a következő években összesen nagyjából 120 milliárd forintos keret áll rendelkezésre az egyetemek egymás közötti, valamint az egyetemek és vállalatok kutatási és fejlesztési kapcsolatainak erősítésére. Az államtitkár azt mondta: a cél az, hogy 2020-ig kialakuljanak az egyetemek és vállalatok közötti kapcsolatok, legyenek szabadalmi portfólióik és a jövőben már maguktól újra tudják termelni ezeket a forrásokat.

A pályázati program kiemelt része, hogy a felsőoktatásba új kutatókat, vállalati szakembereket is bevonjanak, akik gyakorlati, tapasztalati tudást adhatnak át a hallgatóknak. Célja az is, hogy hazahozzák külföldről a magyar szakembereket – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0