• Külföld

Társa is volt a migránsok között utazó terroristának

Rendőrségi források szerint szíriai migránsként érkezett Törökországból a tengeren át Görögországba az a férfi, aki a Stade de France közelében robbantotta fel magát pénteken. A Reuters szerint volt egy társa is, aki vele együtt vágott keresztül a Balkánon, majd Európán.

Talán még a terrorista sem számított rá, hogy ilyen könnyű eljutni Franciaországba. Buszokkal, vonatokkal vitték őket országról-országra.

A stadionnál halt meg a terrorista - Fotó: Europress - Matthieu Alexandre / AFP

A stadionnál halt meg a terrorista - Fotó: Europress - Matthieu Alexandre / AFP

A férfi a Franciaország-Németország labdarúgó mérkőzés alatt robbantotta fel magát a stadion közelében. Találtak mellette egy útlevelet, ami a 25 éves Ahmed al-Mohamed nevére volt kiállítva. Az útlevél szerint a férfi Szíria északnyugati részén, Idlib városában született.

Az útlevélről kiderült, hogy hamis és egy halott szír katonáé. Nem tudni, mi volt a férfi valódi neve. Az viszont biztos, hogy az irat tulajdonosát október 3-án regisztrálták a görögországi Lerosz szigetén, miután 198 társával együtt partot ért. A francia hatóságok megerősítették, hogy az öngyilkos merénylő ujjlenyomata megegyezik a Leroszra érkezett férfiével.

Ketten utaztakA görögök azt mondják, hogy a férfi csak egy volt a sok migráns között. Nem tűnt fel, hogy lettek volna társai. Ezzel szemben egy névtelen macedón hírszerző szerint Macedónia és Görögország két terrorista októberi útvonalát vizsgálja.

Egy leroszi utazási iroda tulajdonosa, Dimitrisz Kasztisz arról beszélt a Reutersnek, hogy emlékszik al-Mohamedre és a férfi nem egyedül volt. A másik férfinak is hasonló volt a neve az övéhez, valami M betűs.

Semmi olyasmit nem csináltak vagy mondtak, ami gyanús lett volna. Mindketten készpénzzel fizettek a jegyekért.

- mondta Kasztisz. A két férfi jegyet váltott nála a következő éjjel induló kompra. Fejenként 51,50 eurót fizettek a jegyért. Aztán felszálltak a kompra és október 6-án reggel Pireuszba értek. A görög média közzétett egy képet a második férfi jegyéről. Eszerint őt al-Mahmudnak hívják. Azt senki sem tudja, hogy most hol van.

Egy horvát rendőrtiszt, aki szintén nem mondta meg a nevét, arról beszélt a Reutersnek, hogy nyomoznak al-Mohamed ügyében. Ők is azt vizsgálják, hogy egyedül utazott-e és ha nem, akkor ki volt az útitársa.

Al-Mohamedet Leroszon regisztrálták a görögök. Mivel az iratai rendben voltak és a rendőrség sem kereste, ezért ujjlenyomatot vettek tőle és elengedték. Hat hónapra kapott tartózkodási engedélyt. Elvileg nem hagyhatta volna el Korinthosz városát rendőrségi jóváhagyás nélkül. Legalábbis ezt mondta az újságíróknak Jannisz Mouzalsz, görög bevándorlásügyi miniszter, amikor megmutatta nekik al-Mohamed tartózkodási engedélyének másolatát.

Több országban is regisztrálták

Az útlevél szerint ő volt Ahmed al-Mohamed - Fotó: Europress - AFP / francia rendőrség

Az útlevél szerint ő volt Ahmed al-Mohamed - Fotó: Europress - AFP / francia rendőrség

A férfi azonban nem tartotta be a törvényt és néhány nappal később már Horvátországban volt. A macedón hírszerző azt mondta, hogy miután Pireusznál elérték a szárazföldi Görögország partját, még legalább két napig együtt utazott a társával. Együtt regisztrálták magukat a szerbiai Presovóban is.

A szerbek viszont nem beszéltek arról, hogy a férfinak társa lett volna. Al- Mohamed aztán busszal vagy vonattal tovább utazott Horvátországba és október 8-án regisztrált az opatovaci menekülttáborban. Innentől már nincs semmilyen információ arról, hogy merre ment tovább és kivel.

A horvát rendőrtiszt majdnem biztos benne, hogy még aznap továbbindult Magyarországra és aztán Ausztriába. Magyarországon viszont semmi nyoma a férfinek. Azokban a napokban tízezrével érkeztek a migránsok.

Az a legvalószínűbb, hogy rajta volt az egyik vonaton, aztán mindenféle ellenőrzés nélkül átment a többiekkel Ausztriába. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundboeck azt mondta, csak találgatás és spekuláció, hogy al-Mohamed az országon keresztül ment tovább. Ausztria - akárcsak Franciaország - tagja a schengeni övezetnek, ezért nincs is határellenőrzés. Azt viszont elismerték, hogy egy másik terrorista, Salah Abdeslam szeptemberben náluk járt.

Magyarország nem tud rólaA magyar kormányszóvivő, Kovács Zoltán azt mondta kedden, Budapesten nem tudnak róla, hogy al-Mohamed Magyarországon járt volna. Abban az időben itt nem regisztrálták a migránsokat, mert Horvátország már regisztrálta őket korábban.

a Stade de France a robbantás után - Fotó: Europress - Franck Fife / AFP

a Stade de France a robbantás után - Fotó: Europress - Franck Fife / AFP

A szerb hatóságok azt mondják, hogy ekkora tömegből lehetetlen kiszűrni azokat, akik később terrorcselekményeket követhetnek el.

Veszünk tőlük ujjlenyomatot, de minek? Hogyan ellenőrizzük le őket, amikor semmilyen adatbázisunk nincs, amivel összehasonlíthatnánk. Ha nincs róluk olyan információink, ami alapján feltartóztathatnák és az Interpol sem keresi őket, akkor el kell őket engedni

- mondta egy magas beosztású szerb rendőrtiszt az újságíróknak.

Top 0