• Krimi
Faktor

Börtönbe is mehet a volt honvédelmi miniszter és egykori közigazgatási államtitkára

Megkezdődött a Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és egykori közigazgatási államtitkára, Fapál László elleni hűtlen kezelés miatt indult per harmadfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A perben várhatóan jövő hétfőn hirdet jogerős ítéletet a bíróság.

Fotó: MTI-Soós Lajos

Fotó: MTI-Soós Lajos

A vád szerint Juhász Ferenc - a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztereként - 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást. A Pesti Központi Kerületi bíróság a vádlottakat 2014 februárjában bűncselekmény hiányában felmentette, a Fővárosi Törvényszék ugyanakkor 2015 novemberében felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a volt minisztert és a volt államtitkárt, mert a korábbi, elsőfokú ítélet rosszul értelmezte a honvédelmi miniszterre vonatkozó vagyonkezelői jogot. Mivel első és másodfokon ellentétes döntés született, a perben lehetőség nyílt harmadfokú eljárásra.

A tárgyaláson Juhász Ferenc arról beszélt, hogy jelenleg munkanélküli, a politikától pedig visszavonult - írja az MTI. Állítása szerint a honvédelmi miniszteri poszt alapvetően politikai beosztás, a tárcavezető szakértői csapattal dolgozik, a lakásügyeket szakelőadó terjeszti elé, így ha valóban bűncselekményt követett volna el, akkor az apparátus több tagjának is a vádlottak padján kellene ülnie. Azt mondta, mások is hasonló feltételekkel jutottak lakáshoz, így az akkori vezérkari főnök is, mégis csak ebben az esetben indult eljárás.

Ha engem most az ügyészség elítéltet, holnap legalább 150 hasonló vádat kell benyújtania

- mondta Juhász Ferenc. A volt miniszter az utolsó szó jogán azt hangsúlyozta: különös ez a per abból a szempontból is, hogy kihat a kormányzás egészére, a döntés egészen biztos, hogy ki fog hatni minden felelős miniszter magatartására is.

Fapál László felszólalásában alaptalannak nevezte a vádat, hivatásos szolgálati viszonya alapján kérte, hogy elidegeníthesse a lakást. A legméltatlanabbnak azt tartja, hogy a másodfokú bíróság által elrendelt vagyonelkobzás nemcsak őt, hanem a jóhiszeműen tulajdonjogot szerzett feleségét is sújtja úgy, hogy az az ítélet kihirdetésekor nem hangzott el, csak az leírt ítéletből derült ki.

Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig  a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott, és 2006 áprilisában nyugdíjba ment.     

Ma egy emberrablás ügyében született ítéletről is írtunk. A bajai autókereskedőt elrabolták, kötözték, és halálos injekcióval fenyegették. Részleteket itt talál.

Kommentek:

Top 0